Se alla

Vallentuna först i Stockholms län med Civila Insatspersoner – för att trygghet börjar med att vi bryr oss

Vallentuna först i Stockholms län med Civila Insatspersoner – för att trygghet börjar med att vi bryr oss

Vallentuna kommun har nu beslutat att införa Civila Insatspersoner (CIP) – som första kommun i hela Stockholms län. Det är ett pilotprojekt som riktar sig till kommunens landsbygdsområden: Kårsta, Karby, Frösunda och Markim. Målet är att öka tryggheten i situationer där räddningstjänsten kan ha längre framkörningstid – och samtidigt ta vara på den starka medmänsklighet som finns i lokalsamhället.

Vad är en Civil Insatsperson?

En Civil Insatsperson är en vanlig invånare som genomgår en kort men gedigen utbildning för att kunna hjälpa till vid akuta händelser som:

  • Bränder
  • Trafikolyckor
  • Drunkningstillbud
  • Hjärtstopp
  • Stora blödningar

När larmet går kan en CIP, via en app, snabbt vara på plats och göra en livräddande första insats i väntan på räddningstjänst eller ambulans. Varje minut räknas – och rätt hjälp i rätt tid kan rädda liv.

Ett pilotprojekt med stort hjärta

Projektet startar som en pilot i fyra landsbygdsdelar med målet att rekrytera cirka 50 CIP-personer. Det motsvarar ungefär 1 % av befolkningen i området. Projektet drivs i samarbete med Brandskyddsföreningen, och Fritidsnämnden ansvarar för rekryteringen.

Vad får en CIP?

Civila Insatspersoner kommer att få:

Utbildning inom brandsläckning, trafikolyckor, drunkning, HLR, blödningar, krishantering och samverkan med blåljuspersonal.

En CIP-väska med viktig utrustning, inklusive:

  • Varselväst
  • Första hjälpen-kit
  • Tourniquet (för att stoppa blödning)
  • Pulversläckare
  • Räddningsfilt
  • Hjälm
  • App-larm och identifieringsutrustning

Utbildningen följs upp och underhålls årligen. All utrustning administreras av Brandskyddsföreningen, och kostnaden för kommunen beräknas till ca 5 000 kr per CIP första året, därefter ca 3 000 kr/år.

Ett initiativ för framtidens trygghet

Det här handlar inte bara om beredskap – det handlar om tillit, ansvar och medmänsklighet. Vallentuna är en kommun där vi bryr oss om varandra, där vi ser våra grannar och där vi är beredda att hjälpa till när det verkligen gäller.

”Trygghet handlar inte bara om blåljus. Det handlar om att vi ser varandra och ställer upp – också innan sirenerna hörs.”

Genom att ta första steget visar Vallentuna vägen för hur ett lokalsamhälle kan ta ansvar för tryggheten tillsammans.

Beslutet att ge Fritidsnämnden detta uppdrag tas på initiativ av Alliansen i Vallentuna och efter en presentation av Elliot Wieslander på Räddningstjänsten beslutade kommunstyrelsen att ge Fritidsnämnden i uppdrag att överväga att inleda ett samarbete med Räddningstjänsten.

Elliot Wieslander från Brandskyddsföreningen berättar om CIP på kommunstyrelsen i Vallentuna.

Här kan du läsa mer om beslutet och den utredning som föregått beslutet.

Här kan du läsa mer om Civil Insatsperson.

Tillsammans bygger vi ett tryggare Vallentuna. För att vi bryr oss. 💙