Dags för företag att locka till yrkesprogrammen
Debattartikel i Dagens Samhälle 31 augusti 2023
Torsdag 31 augusti 2023
Ingen skolhuvudman i världen kan framställa ett yrke inom fordonsteknik så attraktivt som fordonsbranschen själv kan, skriver 22 politiker från Liberalerna.
När får vi se branschkampanjer som uppmanar människor att utbilda sig till plåtslagare, undersköterskor eller yrkesförare? Och när får vi se fler delar av näringslivet starta yrkesprogram för att säkra att det finns kompetenta framtida medarbetare som kan arbeta i deras olika branscher?
Alla med inblick i arbetsmarknad och utbildning vet att alltför få elever väljer att gå ett yrkesprogram på gymnasiet och att för många väljer ett studieförberedande program utan att läsa vidare på högskolan.
Konsekvenserna av detta är dels att många tappar motivationen, eller av andra skäl inte tar en gymnasieexamen, dels att många står där efter studentutspringet med en utbildning som inte efterfrågas på arbetsmarknaden. Samtidigt kan arbetsgivarna inte hitta den kompetens de letar efter. Gapet växer för varje år.
Att minska antalet platser på framför allt samhällsprogrammet är en rimlig åtgärd och det blir förhoppningsvis konsekvensen av ny lagstiftning som bör få effekt från 2025. Men det behövs även en studie- och yrkesvägledning som motiverar elever att läsa ett yrkesprogram. Yrkesprogrammen måste också bli bättre på att attrahera elever (och deras vårdnadshavare).
Men inget av detta räcker om inte företagen själva lyckas locka den framtida arbetskraften.
Bilden av många yrken är förlegad. Både arbetsmiljö och livsinkomst är ofta fördelaktiga jämfört med yrkeslivet efter ett högskoleförberedande gymnasieprogram.
Nu är det upp till bevis för företagen. De behöver visa hur attraktiva yrken de erbjuder. Ingen skolhuvudman i världen kan framställa ett yrke inom fordonsteknik så attraktivt som fordonsbranschen själv kan.
Vi vill också välkomna fler yrkesskolor startade av branscher och företag, som ger en kvalitetsstämpel och en jobbtrygghet till dem som väljer dem. Framgångsrika exempel på föregångare finns redan, som Scania och ABB.
Det är dags att vi tillsammans vänder trenden i gymnasievalet!
Ylva Mozis (L)
Gruppledare, Vallentuna
Robert Beronius (L)
Kommunalråd, Norrtälje
Amie Kronblad (L)
Kommunalråd, Värmdö
Suzanne Liljegren (L)
Gruppledare, Lidingö
Bo Källström (L)
Gruppledare, Huddinge
Hans Åberg (L)
Kommunalråd, Upplands Bro
Jonathan Björniden (L)
Kommunalråd, Järfälla
Mathias Lindow (L)
Kommunalråd, Österåker
Isabel Smedberg Palmqvist (L)
Vice gruppledare, Stockholm
Anna-Lena Johansson (L)
Kommunalråd, Sollentuna
Gunilla Grudevall Steen (L)
Kommunalråd, Nacka
Metin Hawsho (L)
Gruppledare, Södertälje
Nicole Forslund (L)
Kommunalråd, Haninge
Margareta Hamark (L)
Kommunalråd, Upplands Väsby
Maarit Nordmark (L)
Gruppledare, Danderyd
Peter Edholm (L)
Gruppledare, Solna
Ing-Marie Viklund (L)
Kommunalråd, Botkyrka
Hans Ahlgren (L)
Kommunalråd, Täby
Amelie Tarschys Ingre (L)
Oppositionsregionråd, Region Stockholm
Johan Storåkers (L)
Oppositionsråd, Sundbyberg
Mikael Persson (L)
Kommunalråd, Nynäshamn
Ulf Waldekrantz (L)
Gruppledare, Nykvarn