Debattartikel: Bostadsplanering i Ekskogen
Onsdag 3 februari 2016
Bostäder för flyktingar ska finnas i hela kommunen
2016 kommer invånarna i Vallentuna kommun få nya grannar. Vi kommer ta emot vuxna flyktingar, familjer och ensamkommande flyktingbarn. 2014 röstade alla partier i kommunfullmäktige utom Sverigedemokraterna för beslutet att vara väl förberedda genom att skriva ett avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Under slutet av 2015 ökade flyktingströmmen ytterligare och ändrade regler gör nu alla kommuner skyldiga att ta emot den andel flyktingar som de får anvisade. Kommunen har sedan i höstas arbetat för att förbereda sig för mottagandet.
Alliansen i Vallentuna antog ett handlingsprogram för att förbättra kommunens mottagande och integration av flyktingar. Miljöpartiet har deltagit aktivt i arbetet och varit lösningsorienterade i förberedelserna. Det handlar om bostäder, skola, arbetsmarknadsfrågor och att samarbeta med civilsamhället.
Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet är överens om att arbeta för en bra integration. Ett historiskt problem som funnits i delar av Sverige och Europa har varit den segregation som uppstått när infödda och utlandsfödda bor på olika platser. I Vallentuna kommun har vi inga sådana områden, och vi har en chans att göra det bättre och från grunden. Vår gemensamma politik är att kommunen i möjligaste mån ska eftersträva en geografisk spridning i kommunen, för att förebygga segregation och underlätta integrationen.
Med anledning av den nya lagstiftningen har kommunen inte några alternativ än att bygga paviljonger för att tillgodose behoven utifrån den korta tid som vi har på oss. Därför har kommunen utvärderat platser där processen skulle kunna vara snabb, på kommunal mark, samt med el, vatten- och avlopp i närheten. Dessutom ville vi att det skulle vara nära till kollektivtrafiken. De platser där ansökan om tillfälligt bygglov nu gjorts till Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens möte den 11/2 är framtagna utifrån dessa kriterier. Fler platser framförallt i Vallentuna tätort är under utredning.
Vi är medvetna om att förslagen har väckt oro och frågor lokalt och beklagar att kommunikationen blivit lidande i den tidspressade behandlingen av boendena. Den demokratiska processen pågår och påverkas av att bygglovsprocesser är starkt reglerade i lag. Vi behandlar de frågetecken som dykt upp nogsamt och skyndsamt och vill hålla en dialog på de platser som är föreslagna för boenden.
Vi är eniga i vår politik att Vallentuna är och ska vara öppet mot omvärlden och att boendena ska vara spridda över hela kommunen. Vi har möjlighet att göra skillnad. Inte bara för våra invånare idag utan också för framtidens Vallentunabor. Fler invånare i olika delar av kommunen ökar till exempel behovet av infrastruktur, både den kommunen råder över själv men ger oss också styrka i den dialog vi för med externa parter, t.ex. SL, om förstärkt kollektivtrafik.
Sverige befinner sig i ett mycket svårt läge just nu. Vallentuna likaså. Men vi ska ta vår del av ansvaret och arbeta för att tillskottet av invånare inte blir på bekostnad av vår nuvarande välfärd i kommunen utan istället blir ett tillskott och en resurs till vår kommun. Vi ser fram emot en fortsatt dialog kring hur vi tillsammans kan arbeta för att våra nya invånare blir en del av vårt samhälle.
Debattartikeln hittar du här, publicerad i Vallentuna Nyheter den 1:a februari.