Se alla

Decemberbrev från gruppledaren

Torsdag 19 december 2024

På årets sista kommunfullmäktige fick vår Staffan Modig emotta förtjänsttecken efter 50 år (!) i demokratins tjänst i Vallentuna. Han höll ett fint anförande och det var ett tillfälle att känna sig stolt över vårt parti. Grattis Staffan!
Fullmäktige beslutade om skolpeng för förskola, grundskola och gymnasieskolan i enlighet med budget och (för gymnasieskolan) StorSTHLMs gemensamma prislista.

En vattentjänstplan antogs därefter av fullmäktige. Den innehåller en långsiktig plan för utbyggnaden och underhållet av vatten- och avloppssystemet i Vallentuna kommun, bl.a. byte av gamla rör, anslutning av fler bostäder osv och skyfallsanpassning. Privata vatten- och avloppsbrunnar omfattades egentligen inte mer av planen än en redogörelse av ansvar och den kommunala tillsynen. Här hade vi från liberala gruppmötet en korrigering som godtagits av alliansen inför kommunstyrelsen.

Det som hänger tätt samman med hur VA-anläggningar påverkas av skyfall är både dagvattenstrategin (som hanterar regnvatten och anläggningar som leder regnvatten ut i vidare vattendrag), som också antogs av fullmäktige, och klimatanpassningsplanen.
Klimatanpassningsplanen kartlägger hur klimatförändringar förväntas slå mot Vallentuna kommun och hur vi ska hantera dem. Det handlar då framför allt om långvariga värmeböljor och skyfall med översvämningar som följd. Den visar på var riskerna är störst och hur vi bäst bygger bort dem, med hjälp av vattendrag, översvämningsytor och mer växtlighet för att sänka värmen i t ex Vallentuna Centrum.

Förutom dessa tre viktiga dokument hanterades hela sex motioner från oppositionen där Liberalerna tog huvudansvar för två av dem i debatten. Den ena var en motion om att skydda Tärnanområdet där kommunen avser att i samverkan med Österåker föreslå Länsstyrelsen att tar initiativ till dialog med fastighetsägarna om att skydda de delar av Tärnanområdet som idag inte är naturreservat. Den andra var en motion om att ändra detaljplaner i centrala Vallentuna för att möjliggöra flera våningar. Denna avslogs då det redan idag finns möjlighet att bygga högre i centrala Vallentuna, byggrätter som inte utnyttjas av fastighetsägarna. Ytterligare detaljplaneändringar kan vara möjliga men vi vill ha med fastighetsägarna på tåget då det är de som ska finansiera både plan och själva bygget.

Kommunstyrelsen fick besök av Elena Grgic, överförmyndarkontorets chef på Sollentuna kommun. Vallentuna kommun ingår i en gemensam överförmyndarnämnd med Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna där jag är Vallentunas ledamot. Hon berättade om uppdraget att rekrytera, utbilda och utöva tillsyn över ställföreträdare. De i samhället som inte kan tillvarata sina egna intressen får sig tilldelad en god man eller förvaltare, kallad ställföreträdare. Hon berättade också om den digitalisering som pågått och pågår av verksamheten sedan cirka fem år.

De två nya reglementena för kommunala seniorrådet (tidigare pensionärsrådet) och funktionshinderrådet antogs med den ändring vi diskuterat på gruppmötet, dvs att om ordförande är frånvarande under längre tid är det kommunstyrelsen som utser ersättare. Råden kommer framöver inte att ha lokala samråd med förvaltningar utan tjänstepersoner från förvaltningarna kommer att delta vid arbetsutskottsmöten där alla föreningar i råden finns representerade och där kan fatta beslut skrivelser och yttranden.

Vi fick veta att snöröjningen fungerat halvbra vid det stora snöfallet i november. På gator var det enligt avtal, men inte på torg- och parkmark där det plogats sent och inte halkbekämpats. Leverantörens avtal går ut nästa år.

I och med planeringen av det framtida bostadsområdet Kristineberg, öster om Arningeleden, kommer en ny utfart att behövas. Dessutom är det redan idag svårt att komma att köra ut på Arningeleden från Bällstabergsvägen i rusningstrafik. Arningeleden är Trafikverkets väg och därför har kommunen under många år haft samtal med Trafikverket om möjliga lösningar. Kommunstyrelsen beslutade i december att godkänna en finansiering för att bygga en fyrvägskorsning med trafikljus och flytta busshållplatsen vid utfarten från Bällstabergsvägen på Arningeleden. Till att börja med förordade Vallentuna en cirkulationsplats, men vid studier och simuleringar visar detta att köerna på Arningeleden skulle öka och riskera att sträcka sig ända bort till Okvista, samtidigt som det inte skulle göra det lättare för åkande från Bällstabergsvägen att komma ut på Arningeleden. De boende i Kristineberg skulle däremot få en gräddfil och snabbt komma ut på Arningeleden med förtur framför både dem som kommer norrifrån på Arningeleden och dem från Bällstabergsvägen.
Ett trafikssljus skulle förvisso sakta ned trafiken på Arningeleden, men samtidigt möjliggöra för dem från Bällstabergsvägen att köra ut. Busshållplatsen Skogsbrynet flyttas norr om trafikljuset. Ett trafikljus ger möjlighet att ge förtur åt den expressbuss som kommer att trafikera Väsby-Vallentuna-Täby i korsningen och främjar därför kollektivtrafikresandet.
Båda lösningarna möjliggör förstås en påfart för boende i Kristineberg, en förutsättning för att bostäderna där ska kunna byggas. Beroende på trafikflöde och köbildningar kan man justera tiderna för rött och grönt ljus efter hand.
Nästa steg är att invänta Trafikverkets vägplan. Kommunen kommer att finansiera ombyggnationen med cirka 26 miljoner kronor och få in pengar för detta från de markägare öster om Arningeleden som bygger bostäder i Kristineberg.

Bygg- och miljötillsynsnämnden godkände ett samverkansavtal med Täby kommun för gemensam livsmedelstillsyn. Syftet är att säkerställa kompetens på detta område som är ganska litet i Vallentuna men som kräver hög kunskap. En bonus är att det blir lägre avgift för de företag och verksamheter som får tillsyn.

Barn- och ungdomsnämnden fick information från förvaltningen om rekrytering av rektor till Bällstabergsskolan och antog sin verksamhetsplan för 2025.

Fritidsnämnden fick information om att pilotversion av väntjänsten startar 1 april. Man samverkar med socialförvaltningen, pensionärsföreningar och kyrkorna om detta.
Vi fick också höra om den förstudie som påbörjats gällande skolbibliotek, träffpunkt, fritidsgård och kulturskola på Bällstabergssskolan (i förskolans gamla lokaler).
I Bällstaberg har aktiviteter för högstadieelever börjat erbjudas på helgkvällar under vintern på försök. Man kommer att arbeta metodiskt genom fritidsgården MEGA och skolorna för att locka ungdomarna. Anledningen är att det saknas fritidsgård i södra Valllentuna men det finns mycket tonåringar. På vintern är det kallt och de unga tenderar att hålla sig inomhus eller gå på hemmafester. Detta syftar därför till att erbjuda och locka dem till att ha roligt i närvaro av trygga vuxna. t.ex blir det inomhusfotboll i multihallen på Bällstabergsskolan en lördagkväll.
Det inköpta konstverket som ska sättas upp på Kvarnbadet, även synligt från utsidan (0,5% av investeringsbudgeten för investeringsprojekt ska gå till konst) är en färgglad abstrakt skulptur i metall.
Nämnden avslog en ansökan från Vallentuna fotbolls A-lag att resa på kvalmatch på Gotland. Däremot beviljades en del av en ansökan från Vallentuna 4H för att klara av deras ökade kostnader under 2024. För 2025 har de ett nytt samverkansavtal med större bidrag från kommunen och detta möjliggör för dem att så att säga börja på ny kula utan undersskott 2025.
Nämndens verksamhetsplan för 2025 antogs med samma mål som för 2024 (även om nyckeltalen till viss del utökats).

Kulturnämnden har beslutat om öppettider för biblioteken och biblioteket i kulturhuset fortsätter att ha söndagsöppet och öppet till 19 under veckorna. I det nya biblioteket i Karby är det meröppet alla dagar och bemannat tio timmar per vecka. I Kårsta som också har meröppett alla dagar är det bemannat nio timmar per vecka. Utbetalning av 2025 års bidrag till kulturverksamhet beviljades till 13 föreningar för sammanlagt 297.000kr.

Teknik- och fastighetsutskottet har gett i uppdrag att upphandla en aktör för textilåtervinning/återbruk. Dock finns idag textilåtervinning på alla återvinningsstationer, men antalet förfrågningar om uppställning förväntas öka i framtiden. Utskottet beslutade också om att begränsa hastigheten i norra Kårsta till 30km/h dygnet runt och att p-förbud införs vid Kvarnbadet utöver de markerade p-platserna, för att räddningstjänst ska kunna nå fram. Man fick också information om utredning av vilka kärl som är lämpliga om två år när kommunen behöver ordna med fastighetsnära insamling av förpackningar.

Utbildningsnämnden antog sin verksamhetsplan för 2025 och fortsätter att fokusera på närvaro, trygghet och att öka andelen som tar examen. Nämnden fick information om ett lyckat försök på Vallentuna Gymnasium att använda tvålärarsystem på yrkesprogram. Yrkesprogrammens lärarteam har också vunnit pris för Årets medarbetarskap av Vallentuna kommun. Från motiveringen: Lösningsfokus beskriver detta engagerade arbetslag. Lärarna har, med eleverna i centrum och med utgångspunkt från uppdraget, skapat lärardriven undervisningsutveckling. Lärarna både får och ger varandra återkoppling och kompetenshöjning. Eleverna får snabbare och mer stöd från lärarna direkt under lektionerna. Resultaten syns redan hos eleverna.

Socialnämnden antog sin verksamhetsplan för 2025 med ambitiösa nyckeltalsmål för att mäta huruvida man uppnår nämndens verksamhetsmål.

Med detta önskar jag alla en riktigt god jul och en skön ledighet!
Liberala hälsningar
Ylva Mozis, gruppledare