Se alla

Februaribrev från gruppledaren

Söndag 2 mars 2025

Hej,
På lördag börjar vi knacka dörr igen! Det är bara att hänga på. Även om du aldrig knackat tidigare så funkar det bra att bara följa med och lyssna. Det är alltid intressant att höra vad Vallentunaborna tycker är viktigt och vad de vill att vi politiker gör.

Under februari har alla nämnders verksamhetsberättelser antagits. För den som är intresserad av allt som händer i kommunen är dessa en guldgruva då de beskriver det viktigaste under alla områden under föregående år 2024.

Kommunfullmäktige beslutade utöka socialnämndens budget med 15 miljoner kronor för pågående budgetår. Det är utöver den budgetökning för 2025 som man beslutade i somras. Detta för att det finns fler människor som behöver stöd, men också för att de situationer som socialnämnden behöver hantera är mer komplexa än tidigare. Efter detta extra tillskott uppgår socialnämndens budget till 698,6 miljoner kronor. Det är viktigt att socialnämnden får de medel som behövs för att inte skära ned på det annat viktigt förebyggande arbete.

Det blev debatt i fullmäktige kring en motion från Socialdemokraterna om att utreda möjligheten att införa en sommarjobbsgaranti för unga. För oss är det viktigt att de sommarjobb som erbjuds är meningsfulla, att de ger en positiv bild av att arbeta i offentlig sektor och av Vallentuna kommun som arbetsgivare. Förhoppningsvis vill den unga komma tillbaka till kommunen som färdigutbildad. Då behövs meningsfulla och säkra arbetsuppgifter och personal som kan handleda och inte vara på sommarsemester. 2024 erbjöds 100 platser och 2025 utökar vi dessa till 108. Ansvaret för sommarjobben har flyttats till arbetsmarknadsenheten som är experter på att hitta platser och handledare för personer utan arbetslivserfarenhet. Det gör att vi framöver hoppas kunna utöka antalet platser ytterligare. Samtidigt som vi vill att de jobb som erbjuds fortsätter att bestå av meningsfulla arbetsuppgifter och ge unga den erfarenhet de behöver. Uppskattningen är att det framöver kan finnas möjlighet att skapa cirka 130 platser. Med en sommarjobbsgaranti för alla skulle ett stort antal unga få rulla tummarna på sommarjobbet och inte ta med sig något mer värdefullt än pengar på kontot.

Barn- och ungdomsnämnden fick höra om pågående läsprojekt för att öka läsningen. Läsrace har funnits som utmaning för fyrorna under flera år. I år finns även en utmaning för förskoleelever där man tävlar med att mäta läsryggar, både läsning och matte.
Nu i mars börjar en ny rektor på Bällstabergsskolan. Skolan har också förstärkning med personal under våren pga incidenter.

Plan- och miljöutskottet har godkänt en bostadsbyggnadsprognos 2025-2034. En sådan prognos uppdateras årligen och beskriver pågående byggprojekt, detaljplanearbeten och framtida detaljplanearbeten. Utifrån det uppskattade antalet bostäder och tidshorisonter ligger den till grund för befolkningsprognoser och budgetplanering.

Näringslivs- och arbetsmarknadsutskottet antog en näringslivsplan för 2025 som innehåller olika aktiviteter för framför allt näringslivskontakter. Utskottet tog också emot en revisionsrapport om näringslivsarbetet och vi enades därefter om att en näringslivsstrategi behöver tas fram och antas av kommunfullmäktige. Frågan har diskuterats tidigare och rapporten belyste just detta behov. Strategin ska ta ett bredare grepp än det fokus på näringslivsklimat och NKI som varit fokus hittills.

Fritidsnämnden ska ge stöd till en lokal för Asmegin jiu-jitsu. Föreningen, som bedriver brasiliansk jiu-jitsu för barn, ungdomar och vuxna, är relativt nystartad. Då det saknas en lokal helt tillägnad kampsport i Vallentuna kommer föreningen hyra en lokal på Centralvägen i Vallentuna centrum. Kommunen ger därför ett bidrag till matta och regel. Dessutom kommer föreningen att få hyresbidrag för lokalen, utöver aktivitetsstödet till föreningen för den träning som bedrivs. Idag bedriver föreningen sin verksamhet i Gustav Vasaskolans lokaler i Lindholmen

Kulturnämnden har beslutat om bidrag för 2025 till Orkesta hembygdsförening och Vallentuna hembygdsförening. Bidraget går bl.a. till midsommarfirande och julgransplundring.

Dessutom fortsätter planeringen för att flytta in så mycket som möjligt av kulturskolans verksamhet till kulturhuset genom att utnyttja kontorsytor, sammanträdesrum och utställningsytor. Planen var att genomföra detta till hösten men det är nu framflyttad till nästa vår. Syftet med flytten är att samla kulturskolans arbete och få en bra miljö för lärare och elever. En bonuseffekt är att det blir mer rörelse i biblioteket/kulturhuset på kvällstid.

Kulturskolan firar också jubileum i år med ett stort antal aktiviteter som i de flesta fall styrs av eleverna. De kommer du hitta i kulturkalendern.

Teknik- och fastighetsutskottet förbereder för att upphandla byggnation av ny förskola i Lindholmen. I Lindholmen beräknas antalet förskolebarn ligga stabilt närmaste åren och därefter öka. Den nya byggnaden planeras ligga på den tomt där nuvarande förskola Tripp Trapp Trull ligger, dvs nära den ganska nybyggda kommunala förskolan i Lindholmen.

Utskottet har ytterligare begränsat parkeringen på vägarna i Vargmötet efter problem med mycket bilar som står på gatumark i området. 

I en enkät bland användarna av den nya transporttjänsten i egen regi visar det sig att nöjdheten är väldigt hög och att det fungerar mycket bättre än när tidigare upphandlade leverantörer skötte skolskjutsar och skjuts till daglig verksamhet m.m.

Socialnämnden har beslutat att starta ett LSS-boende för barn och unga i egen regi. Det kommer att ligga i en del av det korttidsboende som finns på Manhemsvägen. Boendet kommer möjliggöra för de (mycket få) barn som idag behöver placeras på boenden att bo kvar i kommunen nära föräldrar och eventuella syskon.

Utbildningsnämnden har beslutat att införa ett nytt introduktionsprogram på Vallentuna Gymnasium. Programmet är inriktat på elever med specialpedagogiska behov men som alltså inte har uppnått gymnasiebehörighet från grundskolan.

Liberala hälsningar
Ylva Mozis, gruppledare