Se alla

Junibrev från gruppledaren

Fredag 27 juni 2025

Hej,

Nu är sommaren här! Och med det har vi även fått en ny partiledare, Simona Mohamsson. Strax efter valet höll Simona sitt första Almedalstal som partiledare. Hon lyfte fram tron på Sverige och vikten av att arbeta för ett land där fler känner framtidstro. Sedan valet av Simona har jag, i min roll som ordförande för det största förbundet, Stockholmsförbundet, valts in i partiledningen.

I juni antog kommunfullmäktige den budget som presenterades i maj – den skrev jag om i förra brevet. Mest oväntat var att Vänsterpartiet i sin skuggbudget föreslog en skattesänkning på 0,25 %. Vi valde att inte föreslå en sänkning i nuläget med tanke på det osäkra världsläget, som kan påverka både arbetslöshet och våra skatteintäkter. Då visste vi inte heller hur situationen i Mellanöstern skulle utvecklas som den nu gjort, vilket också kan påverka inflation – och därmed våra kostnader. Det är en orolig tid. Samtidigt gör vi i budgeten stora satsningar på välfärd och miljö, med bland annat höjd förskolepeng (10 %) och grundskolepeng (5,5 %).

I kommunfullmäktige fick Liberalerna lyfta fram det stora utbudet av sommarlovsaktiviteter – både gratis och avgiftsbelagda – som erbjuds av kommunen, föreningar och kyrkor.

Barn- och ungdomsnämnden erbjuder samtalsstöd via ungdomsmottagningen och föräldrastöd via öppna förskolan – utan behovsprövning. Det är i linje med den nya socialtjänstlagens krav på förebyggande arbete. Nämnden har nu bekräftat att dessa insatser blir en permanent del av verksamheten.

Förskolan Norrgården, som drivs av TP Förskolor, stänger. Därför dras också tillståndet in.

En ny lag om skolbibliotek har trätt i kraft, tack vare vår liberala skolminister. Tillsammans med Liberalernas framgångar i förhandlingarna ger detta tydliga förbättringar i skolorna. Exempelvis får Bällstabergsskolan ett skolbibliotek snart tack vare oss – troligen i kombination med den nya fritidsgården i förskolans gamla lokaler. Olympiaskolan saknar skolbibliotek, men ligger nära Rosendalsskolans. Kårstaskolan och Karbyskolan delar lokaler med orternas folkbibliotek. Karbyskolans är ett resultat av Liberalernas politik för skolbibliotek. På andra kommunala skolor finns bibliotek, men de är ännu inte tillräckligt bemannade. Friskolorna ansvarar själva för sina skolbibliotek.

Barn- och ungdomsnämnden har antagit en skolbiblioteksplan för 2025–2027. Den slår fast att skolbibliotek ska finnas och vara bemannade, helst av en bibliotekarie. På skolor med över 500 elever ska biblioteket vara bemannat hela skoldagen. På mindre skolor kan man dela personal mellan skolor. Det är dock alltid rektorn som beslutar om bemanningen.

Utbildningsnämnden har beslutat om motsvarande skolbiblioteksplan för Vallentuna Gymnasium. Gymnasiet saknar just nu skolbibliotek och har bara ett obemannat läsrum. Vallentuna bibliotek ligger nära, och det kan bli aktuellt med ett samarbete – eller att återinföra ett skolbibliotek.

Utbildningsnämnden har också beslutat att fortsätta erbjuda samtalsstöd via ungdomsmottagningen utan behovsprövning, i enlighet med nya socialtjänstlagen.

Kommunstyrelsen har uppmanat fritidsnämnden att inleda samarbete med Brandskyddsföreningen för att rekrytera och utbilda civila insatspersoner (CIP) i Vallentunas landsbygd. Dessa kan agera snabbt vid bränder, olyckor eller drunkningstillbud innan blåljuspersonal hinner fram.

Kommunstyrelsen har även gett i uppdrag att utreda möjligheten till kamerabevakning vid Kragstalunds station eller infartsparkering – där skadegörelse ofta förekommer.

Efter försök med lågflödesmuddring i Vallentunasjön, för att förbättra vattenkvaliteten, går vi nu vidare med en större insats och ansöker om tillstånd från länsstyrelsen.

Plan- och miljöutskottet har inlett detaljplanearbetet för Molnby Ubby – nästa stora bostadsområde, mellan Ormsta och Lindholmen. I första fasen (södra delen) planeras ca 400 bostäder. Planen kan antas 2029. Även i Nyborg (öster om Skoga) har ett nytt planuppdrag getts. Tidigare problem med grundvatten har försenat utvecklingen, men målet är antagande 2029. I Löt, i norra kommundelen där Sörab har sin avfallsanläggning, planeras för en utökad verksamhet med sikte på 2030.

Kultur- och fritidsnämnderna fick information om planer för att göra Arkils tingstad mer tillgängligt – med bl.a. informationstavla, fiskebrygga, utkikspunkt och upprustning av stugan. Även Gustavs udde ska förbättras.

De fick också en återrapportering av KUBens första år, dvs det bibliotek, träffpunkt, fritidsgård och kulturskola som invigdes på Karbyskolan i maj förra året. Bl.a. har andelen tjejer som besöker fritidsgården nästan fördubblats från 26 till 48 procent och utgör alltså numera cirka hälften. Antalet lån på biblioteket har nästan tredubblats i jämförelse med när biblioteket låg i anslutning till ICA-butiken. Snittantalet besökare på träffpunktens sammankomster har ökat med nästan 50%. En mycket lyckad satsning helt enkelt.

Socialnämnden har inte tagit emot några ansökningar om gårdsförsäljning. De fick däremot information om det skolsociala teamet som arbetat sedan i höstas. Teamet jobbar på individ-, grupp- och systemnivå, bl.a. tillsammans med kulturskolan för att bryta hemmaisolering. Idag har teamet 37 pågående elevärenden med över 70 % frånvaro. Under året har de haft 41 fall. Statsbidrag finansierar cirka hälften av teamet, som endast arbetar med kommunala grundskolor.

Socialnämnden fick även information om en ny insats inom öppenvården: familjenära stöd. Tre boendepedagoger erbjuder långvarigt och praktiskt stöd till familjer med komplexa behov – upp till 12 timmar i veckan. Idag får 22 familjer stöd. Resultaten är positiva: bättre skolnärvaro, färre konflikter och lugnare hemmiljö.

Liksom utbildningsnämnden och barn- och ungdomsnämnden har socialnämnden beslutat om insatser utan individuell behovsprövning från och med 1 juli 2025, enligt nya socialtjänstlagen. Det är en mängd olika insatser som erbjuds och därför har nämnden uppdaterat riktlinjerna för att tydliggöra vilka insatser som är behovsprövade och vilka som inte är det.

Det var det för denna vår.

Följ gärna föreningen på Facebook och Instagram (”Liberalerna i Vallentuna”) – och dela gärna våra inlägg så fler Vallentunabor nås av vår politik.

Med detta önskar jag er en vilsam och skön sommar!

Liberala hälsningar,
Ylva Mozis, gruppledare