
Marsbrev från gruppledaren
Måndag 31 mars 2025
Hej,
Äntligen vår! Och med det budgetförhandlingar som drar igång om ett par veckor, och givetvis mer kampanjande när det nu blir varmare.
I mars månad var det ett kort kommunfullmäktige, där det blev debatt om höjningen av VA-taxan. Inga partier uppskattar att återigen behöva höja denna taxa, men tyvärr behövs stora investeringar i både avloppsrör och vattenrör. De har, liksom i stora delar av landet, nått slutet av sin livslängd vilket leder till ökade kostnader för som ska betalas av dem som är anslutna till VA-systemet.
Det blev också idrottsanläggningar där jag svarade på en interpellation från S om tillgången till och skicket på hallar och fotbollsplaner. Som ni vet vill Liberalerna bygga en konstgräshall vilket skulle lösa bristen på fullstora hallar, då fotbollsträningar inte skulle behöva ske i hallar vid snö.
På socialnämnden diskuterades prognosen av behov och tillgång till platser på särskilt boende (för äldre) fram till år 2034. Det förväntas att kommunen kommer ha ett överskott av platser främst från år 2026 och framåt då det kommer att finnas två nybyggda boenden i Kristineberg och Ormsta-Stensta. För att inte riskera att det uppstår ett stort överskott av platser, något som inte är hållbart varken kvalitetsmässigt eller ekonomiskt, så beslutade nämnden att avveckla verksamheten på Augustendal, driven av privat aktör, när hyresavtalet löper ut i oktober 2026. Den byggnaden är också sliten och skulle annars behövts tömmas för renovering ändå. Förvaltningen berättade att de har haft en konstruktiv och givande dialog med boende och anhöriga.
I övrigt diskuterades orsaken till att våldet blir grövre när det kommer till våld i nära relation. Förvaltningen tror att det dels kan bero på att människor har en större benägenhet att anmäla, dels på att socialsekreterarna har blivit bättre på att fånga upp denna problematik. Så det behöver inte nödvändigtvis vara så att våldet har blivit grövre utan det kan handla om att det anmäls och upptäcks högre grad, vilket i så fall skulle vara positivt.
Utbildningsnämnden fick information om säkerhet på gymnasiet och att fastighetsförvaltningen fått i uppdrag att se över säkerheten i samtliga skolfastigheter i kommunen. Det finns stora variationer. För gymnasiet ser man över möjligheter med låsta dörrar och låssystem med personliga blipp-brickor. Alla pedagoger har genomgått utbildning i pågående dödligt våld. Den ska återupprepas.
Frånvarostatistiken på gymnasiet tuffar på i rätt riktning där de med stor frånvaro minskar och får mindre frånvaro. Det systematiska arbetet fortsätter och förhoppningsvis förbättras resultaten.
Utbildningsministern Johan Pehrsons (L) besök på skolan förra veckan hade varit uppskattat.
Kvalitetsrapporten för Vallentunas vuxenutbildning visar att antalet studerande har ökat inom grundläggande och gymnasial nivå medan SFI har minskat något. Andelen avbrott har minskat något men inom SFI ökat något. Prioriterade arbetsområden under 2024 har varit det systematiska kvalitetsarbetet, utveckling av lärcentrum, utveckling av yrkes- och studievägledningen samt utvecklandet av kompetensförsörjning kopplat till planering- och dimensioneringsuppdraget från regeringen.
KAA (Kommunala Aktivitetsansvaret) berättade om sin verksamhet, som ligger under utbildningsnämnden, och som har ansvar för de unga mellan 16 och 20 år som varken går i skola eller är i jobb. Till att börja med behöver dessa ungdomar hittas och sökas upp. En del visar sig inte bo i landet eller har påbörjat någon slags aktivitet utanför kommunen. En del är hemma och så börjar kontakten med brev/kort i brevlådan som sedan blir samtal och träffar. KAAs uppdrag är att guida unga vidare, oavsett vägval och lösningar, till praktik, utbildning, kurser, jobb osv. De unga det handlar om är ca 100 st, men var de befinner sig skiftar väldigt från månad till månad. De har fått ut 30 ungdomar i verksamheter sedan 2023. Samverkan är absoluta huvudnyckeln och framgångsfaktorn. De som jobbar med detta är tre studie- och yrkesvägledare som jobbar mellan 40-50% med KAA och resten av tiden är de ute på skolorna.
Barn- och ungdomsnämnden fick information om kvalitetshöjande åtgärder i förskolan som vi fått statsbidrag för. En utbildning som även de fristående förskolorna får ta del av och som ska pågå i tre år.
En ny rektor på Bällstabergsskolan är på plats.
De preliminära betygen i åk 9 ligger lite lägre än förra året, men det är svårt att säga att det innebär att slutbetygen kommer att ligga lägre. Förra året nådde skolorna det bästa resultatet någonsin och vi ligger på 25:e plats i landet av 290 kommuner.
Bygg- och miljötillsynsnämnden har beviljat bygglov i Åbyholm för två radhuslängor i två våningar med fem lägenheter i varje länga. Nämnden har också beviljat bygglov för en batterianläggning i Orkesta bestående av fyra byggnader. Byggnaderna placeras inom riksintresse kulturmiljö, på åkermark med godkännande från Länsstyrelsen. Batterianläggningen ska verka för att bibehålla rätt frekvens på det allmänna elnätet och agera som stödtjänst när elnätet kräver det. Det finns grannar som motsätter sig anläggningen.
Liberala hälsningar,
Ylva Mozis, gruppledare