Se alla

Oktoberbrev från gruppledaren

Torsdag 31 oktober 2024

Hej,
Hoppas att ni lyckats skrämma någon idag på Halloween, eller i alla fall äter lite godis för att lätta upp mörkret som lägger sig. Utanför mitt fönster pågår upprustningen av den kommunala lekplatsen vid pulkabacken på Svampskogsvägen. Den är en av många lekplatser som upprustas eller byggs på senare år. Även tre grusplaner som upprustats med återanvänt konstgräs, asfalt och basketkorgar m.m. håller på att färdigställas för barn på käpphästar, med bollar och kickbikes. Det nya kommunhuset håller också på att färdigställas. De gamla kontoren är tömda och inflytt på andra sidan järnvägen är 18 november.

Just nu är ett ärende på väg upp till kommunfullmäktige med ytterligare 2,03 miljoner till barn- och ungdomsnämnden. Det är pengar från regeringens vårändringsbudget som nu når kommunerna via Skolverket. Man kan konstatera att det tar tid innan statsbidrag når verksamheter, även om det givetvis är välkomna pengar och bra att de riktas just till skolan.

Barn- och ungdomsnämnden har också fått statistik för förra läsåret både vad gäller närvaro och diskriminering, kränkande behandling och trakasserier. Sammantaget ökar närvaron i grundskolorna, vilket eventuellt beror på det mycket medvetna arbetet med skolsocionomer som arbetar med att öka närvaron hos elever med hög frånvaro. Skolsocionomerna kommer också att kompletteras med de skolsociala team som införs från och med denna hösttermin med hjälp av liberalernas politik i regeringen med riktade statsbidrag för just detta. Anmälningarna gällande kränkande behandling, diskriminering och trakasserier är mer svårtolkade. Dels för att det skiftar mellan årskurser, från år till år och mellan skolor, dels för att ett högt antal ärenden kan innebära ett bra arbete med att uppmärksamma och anmäla incidenter.

Utbildningsnämnden har också fått information för förra läsåret på dessa områden. Totalt har närvaron på Vallentuna gymnasium ökat och elever med låg frånvaro utgör en större och större andel år för år. Störst är frånvaron i årskurs 3, troligen för att en del elever arbetar. Den högsta frånvaron finns på introduktionsprogrammen (utom språkintroduktion), dvs de elever som inte har behörighet för att läsa ett nationellt gymnasieprogram. Ett arbete pågår även inom utbildningsnämnden med skolsocionomerna från socialförvaltningen för att tidigt identifiera och sätta in rätt insatser för elever som visar problematisk frånvaro.
Anmälningarna gällande kränkande behandling, diskriminering och trakasserier har stigit förra läsåret. Här skriver förvaltningen att detta, liksom i grundskolan, kan bero på mer systematiskt arbete med frågan, men man behöver man titta mer på orsakerna.

Fritidsnämnden har beslutat att höja bidraget till Vallentuna 4H till 1,25 miljoner i ett nytt avtal som börjar gälla nästa år. Anledningen är de personalbehov som behövs för att uppfylla jordbruksverkets krav vid djurhållning. Vallentuna kommun och 4H har sedan 2023 ett avtal om visningsverksamhet med svenska lantraser som ska efterlikna en svensk bondgård. Gården är öppen för besökare där allmänheten kan ta del av sysslor som förekommer på en sådan gård och lära sig mer om djurskötsel, odling, kulturhistoria, samarbete m.m. Vallentuna 4H når i hög grad barn och unga som inte deltar i annan fritidsverksamhet och har en stor andel flickor som besöker gården. Även förskolor, skolklasser och daglig verksamhet för funktionsnedsatta besöker Vallentuna 4H. Det höjda bidraget ryms i nämndens budget för 2025 som beslutades i den kommunplan för 2025-2027 som antogs av fullmäktige i somras.
Nämnden fick också information från förvaltningen om hur man arbetar för att motverka bidragsfusk, ett viktigt område för många kommuner på senare år.

Bygg- och miljötillsynsnämnden har ingått ett samarbetsavtal för att ha en gemensam livsmedelskontroll. Det är idag en mycket liten verksamhet som utför tillsyn av bl.a. restauranger och livsmedelsaffärer. Genom att ha verksamheten gemensamt blir den mindre känslig för personalförändringar och det blir även mer effektivt. Därför föreslås också timtaxan sänkas med 100kr för kontrollerna. Redan idag samarbetar kommunen med Täby inom kontrollen av alkohol och tobaksförsäljning genom Södra Roslagens miljö- och hälsokontor.

Näringslivs- och arbetsmarknadsutskottet har gett förvaltningen i uppdrag att revidera näringslivspolicyn. Det kommer innefatta service och bemötande, mötesplats och dialog samt ett växande näringsliv. Arbetet kommer att innebära dialog med företag och en workshop med politiker.

Trevlig helg!
Ylva Mozis, gruppledare