Se alla
integration

Integration

Politik som skapar möjligheter och höga förväntningar

Nya svenskar ska släppas in i samhället på riktigt, lära sig språket, jobba och bli en del av ett Sverige som växer och utvecklas. En liberal integrationspolitik ger var och en de verktyg som behövs för att växa, försörja sig själv och fullt ut delta i samhället. 

Vi utgår ifrån vad varje människas potential och egna ansvar och att alla vill anstränga sig för att bli del av vårt samhälle. Det är en politik som bygger på höga förväntningar och som skapar möjligheter för varje människa. Integration för oss syftar ytterst till samma mål som vår politik i övrigt: varje människas frihet att forma sitt eget liv.

Därför fokuserar vi på en arbetsmarknad som öppnas för fler, en skola som ger alla barn förutsättningar att klara kunskapsmålen, en flexibel och bra vuxenutbildning och ett välkomnande Vallentuna. 

Vi vill ta vara på de första åren i Sverige för att erbjuda vuxna nyanlända svenskundervisning i kombination med annan utbildning, t ex yrkesutbildning, starta eget-kurs eller praktik. Genom att erbjuda arbetsmarknadsetablering på heltid, istället för att arbeta etappvis, kan vi snabba på integrationen. 

Men det räcker inte. Liberal integrationspolitik handlar också om att befästa de liberala och demokratiska värderingar som präglar vårt land. För Liberalerna är det självklart att motverka att rasism och främlingsfientlighet sprider sig, liksom fördomar om nyanlända och andra med utländsk bakgrund.

  • VÄGEN IN MÅSTE BLI TYDLIGARE. Det är viktigt att redan från början staka ut en väg för hur man kommer i jobb. Det räcker inte med att skrivas in på SFI och se ett steg i taget, utan varje individ behöver ges möjlighet att förstå hur en långsiktig plan kan se ut. Kunskap om bristyrken är en viktig del i att lägga upp planen. Därför ska Vallentuna arbetscoachning behålla ett individanpassat arbetssätt och hitta praktikplatser och utbildningar som passar individen och som bygger på kunskap om bristyrken och på en kontinuerlig kontakt med näringsliv i regionen.
  • SFI MED JOBBKOPPLING där deltagare ska uppmuntras att kombinera SFI med praktik, yrkesutbildning, arbete, föräldraledighet m.m. Kommunen bör erbjuda praktikplatser även till deltagare i SFI för att snabba på inträdet på arbetsmarknaden efter avslutad SFI. Vallentuna ska också samarbeta med andra kommuner i regionen för att erbjuda SFI kombinerat med andra typer av studier i högre grad än idag, till exempel på folkhögskola. Att studera på heltid istället för en etapp i taget snabbar på integrationen.
  • SAMHÄLLSINTRODUKTION ska vara en tidig del av integrationsprocessen. Introduktionsdagar för hur Sverige fungerar kan erbjudas till nyanlända. SFI ska väva in samhällsorientering och jämställdhet som en del av språkundervisningen.
  • FLEXIBEL OCH JÄMSTÄLLD SFI. Integrera en mamma och hon integrerar en hel familj. SFI måste vara flexibel så att den lättare går att kombinera med föräldraledighet. Samma förväntningar att delta i SFI, vuxenutbildning och arbetsmarknad ska ställas på kvinnor och män. 
  • STÖD I ATT STARTA EGET ska erbjudas nyanlända i form av information och coachning. Detta ska också kunna kombineras med SFI. I kommunens företagarnätverk finns många företagare som kan uppmuntras att vara mentorer till nyanlända egenföretagare. 
  • KORTARE YRKESUTBILDNINGAR på Komvux är ett effektivare sätt för många att bli anställningsbar än att gå en hel gymnasieutbildning. Detta behöver utvecklas mer i samverkan med näringslivet. 
  • STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE behöver god kunskap om bristyrken och kontinuerlig kontakt med branschorganisationer för att leda individer mot utbildning som ger jobb.
  • RIMLIGA PENDLINGSAVSTÅND. Vallentuna kommun samarbetar med andra kommuner för att erbjuda ett stort antal vuxenutbildningar med många kursstarter. Om allt ska erbjudas inom kommunen blir utbudet litet och lärarrekryteringen svårare. De vanligaste kommunala vuxenutbildningarna och SFI bör dock finnas på så kort pendlingsavstånd som möjligt. För mer specialiserade utbildningar kan längre avstånd accepteras.
  • SAMARBETE MED STUDIEFÖRBUND OCH FOLKHÖGSKOLOR. Folkhögskolor och studieförbund erbjuder vuxenutbildning som kan vara bra för den enskilde och som efterfrågas av arbetsmarknaden. De kan även bidra med validering av icke-formella kompetenser från andra länder. Vallentuna bör uppmuntra dem som saknar formell behörighet att söka till folkhögskolor och studieförbund och ge studievägledning. 

Här kan du läsa mer om Liberalerna Vallentunas politik för vuxenutbildning och SFI.