Se alla
socialpolitik

Socialpolitik

Liberalernas uppdrag är att ingen människa ska vara fången i de villkor han eller hon föddes in i. Alla barn och unga har rätt till trygghet, omsorg och bra skola.

Liberalerna Vallentuna vill fortsätta att verka för en social omsorg med kvalitet för de människor som bor i vår kommun. Människor oavsett ålder skall känna sig trygga, och få den omsorg som efterfrågas. När det behövs extra insatser ska man få det stöd och den tillsyn som ett välfungerande samhälle förväntas kunna erbjuda.

En viktig uppgift är att öka den psykiska hälsan bland unga och arbeta preventivt mot våld, ohälsa, bristfällig skolgång, missbruk och kriminalitet. Det arbetet är mest framgångsrikt ju tidigare åtgärder som sätts in bland barn och unga. Det lyckade goda samarbetet mellan socialförvaltningen och skolförvaltningen är därför en viktig nyckel för framgång som ökar individers livschanser och framtid. Vi ska kunna säkerställa ett bra socialt skyddsnät när personer hamnar i situationer där de behöver hjälp – en krockkudde som fångar upp personer som hamnat i en problematisk situation så tidigt som det är möjligt. Detta är framför allt viktigt när det gäller barn och ungdomar.

Vi vill att civilsamhället får ett fortsatt starkt stöd. Det är viktigt för den sociala sammanhållningen, långsiktigheten, integrationen och den mellanmänsklig verksamhet som motar ensamhet. Träffpunkten skulle kunna nyttjas mer som lokal på kvällstid för civilsamhällets aktiviteter.

Alla skall ha en bra start i livet

  • BARN SOM FLYTT. Att skydda och stödja utsatta barn och unga är en central uppgift i samhället vilket inte minst Barnkonventionen så tydligt fastslagit. Detta skall även inkludera socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och ungdomar som flytt från krig och förtryck.
  • BARN SOM SAMHÄLLET TAGIT ÖVER FÖRÄLDRAANSVARET FÖR. En lyckad skolgång är biljetten till en bättre framtid. Därför är det avgörande att familjehemsplacerade och socialt utsatta barn får extra stöd i skolarbetet när det behövs.
  • KONTROLLERA PLACERINGAR REGELBUNDET. Familjehem, hem för vård och boende samt andra sociala stödformer skall regelbundet granskas och utvärderas. Möjligheterna till IOP, Ideellt Offentligt Partnerskap, skall utvecklas.

Ett välfungerande brottsförebyggande arbete med våra ungdomar

  • SOCIALTJÄNSTEN HAR ANSVAR FÖR ATT BRYTA HÖG SKOLFRÅNVARO. En lyckad skolgång är biljetten till en bättre framtid. Socialtjänsten ska därför ha ett uppdrag att arbeta med skolnärvaro när föräldrar misslyckas och i samverkan med skolor synliggöra de ungdomar som tenderar att hamna kriminalitet. Det nya arbetssättet med s k skolsocionomer som verkar ute i skolorna kan vara ett sätt som vi ser positivt på.
  • SAMARBETE MELLAN SKOLA OCH SOCIALTJÄNST. Ett nära samarbete mellan skola och socialtjänst med regelbundna möten där de barn/ungdomar som behöver extra stöd och vägledning synliggörs och lämpliga insatser kan sjösättas tidigt. Även här är det önskvärt att lokalpolisen kan vara en medspelare. Skolan skall vara en trygg och stabil plats där fokus skall ligga på utbildning.
  • SNABB REAKTION FRÅN SAMHÄLLET VID BROTT ELLER DROGER. Barn och ungdomar som misstänks ha begått brott eller påträffas drogpåverkade skall inom max 48 timmar kallas till polis eller socialtjänst tillsammans med föräldrar eller annan vårdnadshavare. Socialtjänsten ska följa upp hemsituationen i familjer där våld har förekommit och barn har lidit skada då vi vet att dessa barn riskerar att själva hamna snett.
  • UNGA OCH VÅLDSBROTT. De ungdomar som begår våldsbrott behöver socialtjänsten tidigt samverka med polis kring, och inte heller ducka för att vidta direkta åtgärder när så krävs. Arbetet med så kallad snabbare lagföring kan utvecklas ännu mer och införandet av sociala insatsgrupper som baseras på samverkan mellan socialtjänst, skola och polis kring en individ tror vi är ett framgångskoncept. Att exempelvis genomföra ett s k oros-samtal i denna konstellation ser vi som något mycket positivt. Att synliggöra samt bryta ett felbeteende tidigt är viktigt både för den aktuella personen samt för att sätta stopp för en eventuell destruktiv uppväxt.
  • FLER FÄLTARE OCH NATTVANDRARE. Vi vill stärka det viktiga arbetet som våra fältassistenter arbetar med. De har en viktig funktion att verka ute bland ungdomar och har kunskap om vad som sker på fältet. Deras kunskap måste tas tillvara och kopplas ihop med polisen som har verktyg att agera direkt. Det bör tillsättas ekonomiska resurser så att fältassistenterna blir fler samt även kan lotsa ut volontärer i form av ex nattvandrare. Här vill vi fortsätta samarbeta med föreningar i kommunen och ekonomiskt kompensera dem för egna initiativ.

Rätten till trygghet och frihet i sitt eget hem

  • TIDIGT STÖD TILL VÅLDSUTSATTA. Rätten att inte utsättas för våld är inte bara en jämställdhetsfråga utan i högsta grad en fråga om demokrati, rättssäkerhet samt en grundläggande mänsklig rättighet. Kvinnor och män som utsätts för våld i nära relation skall kunna lita på att myndigheter behandlar dem med respekt och diskretion samt erbjuder adekvat stöd tidigt. Vi oroas även av att antalet anmälda brott i nära relation ökat drastiskt under den senaste 2-års perioden och hoppas att det ökade nationella satsningarna på polisen ger resurser som kan möta detta.
  • DUBBLERA STÖDET TILL KVINNOJOUREN. Våldsutsatta ska kunna vända sig och få stöd av det civila samhället där ideella organisationer fyller en viktig funktion. Vallentuna kommun skall underlätta de ideella krafternas möjligheter genom olika former av partnerskap och stöd. Kvinnojouren i Vallentuna fyller en viktig funktion genom att skydda de kvinnor som utsätts genom ex att erbjuda skyddade boenden – något som kommunen inte alltid mäktar med. Liberalerna har tagit initiativ till det IOP (idéburet offentligt partnerskap) som Vallentuna idag har med Vallentuna kvinnojour. Vi vill att biståndet dubbleras.
  • KOMPETENS. Socialtjänsten skall ha god insikt och kompetens inom våld i nära relation, hedersförtryck samt sexuella trakasserier och kunna upptäcka, vidta rätt åtgärd och stödja de som behöver hjälp.
  • JÄMSTÄLLT EKONOMISKT BISTÅND. Jämställt ekonomiskt bistånd, som införts i Vallentuna på Liberalernas initiativ, där försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd delas mellan vuxna i ett hushåll ska fortsätta. Det motverkar att ena partnern ekonomiskt kontrollerar den andra, och kan även ge signaler på annat våld eller förtryck i relationen.

Missbruk – vägen ut skall vara smidig och lättillgänglig

För oss Liberaler är det viktigt att fokus ligger på individen och dennes rätt att få det stöd och behandling personen behöver för att komma ut ur sitt beroende. Beroendet skall ses som en sjukdom oavsett om det är droger, spel eller mat som missbrukas. Det förebyggande arbetet för unga skall ligga i fokus även i denna fråga. Genom ökat stöd i samverkan med sjukvården bör socialtjänsten ge personer hjälp ur missbruket där psykisk eller fysisk ohälsa, hemlöshet och eventuellt bakomliggande orsaker till bruket synliggöras och bearbetas.

  • EVIDENSBASERAD VÅRD. Missbruksvården skall vara evidensbaserad och socialtjänstens insatser individuellt anpassade för att säkerställd effekt kan uppnås.
  • REGELBUNDEN UPPSÖKANDE VERKSAMHET av utbildad personal ska ske.
  • VÅRD INOM 30 DAGAR. Liberalerna vill införa en vårdgaranti i missbruksvården, så att den som missbrukar alltid får vård inom 30 dagar får vård från det att man söker hjälp. Inom denna period skall en utredning vara genomförd och behandling påbörjad alternativt en individuell plan för psykosocialt stöd upprättad. Största möjliga valfrihet skall gälla i missbruksvården.
  • ÄLDREBOENDE FÖR MISSBRUKARE. Inrätta ett så kallat särskilt boende för äldre med missbruksproblem. Dessa många gånger svårhanterade personer riskerar att hamna mellan stolarna där personer med gravt missbruk kan hamna på äldreboenden där inte rätt resurs och kunskap finns tillgänglig. Säbo för denna kategori personer går att skapa i samverkan med andra kommuner och behöver inte vara eget boende utan kan vara en egen avdelning i ett vanligt äldreboende.
  • UNGA OCH ALKOHOL, TOBAK OCH NARKOTIKA. Ungdomars drogmissbruk, inklusive tobaksbruk, skall motverkas bland annat genom drogpreventivt arbete i skolan samt genom samarbete mellan skola, socialtjänst samt region. Här bör även polis ha en lärande roll och finnas med som en viktig del i det förebyggande arbetet.