Se alla

Solkarta i Vallentuna

Torsdag 21 september 2017

Solkarta i Vallentuna

Vi håller med artikelförfattarna nedan, och miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Ylva Mozis (L) berättar att på kommuns hemsida finns en solkarta i Vallentuna som visar potentialen för taken i kommunen så att invånarna kan bedöma om det är värt att installera solceller eller solfångare. Eftersom regeringen inte tagit bort kravet på bygglov har kommunen också förtydligat när bygglov inte krävs, allt för att uppmuntra invånare i Vallentuna att ta vara på solenergin!

solkarta i Vallentuna
Foto: Maria Weimer Liberalernas energipolitiske talesperson och riksdagsledamot

Solenergi har enorm potential

Sverige ligger långt efter länder som Tyskland och Italien vad gäller solenergi. Det duger inte. Nu behöver vi växla upp på energiområdet. Skåne skulle kunna ta täten. Energikällan är förnybar, i det närmaste utan negativa miljöeffekter och med stor energikapacitet. Positivt är därför att fler och fler, både privatpersoner och företag, nu gör en grön energiomställning och satsar på solpaneler. Nyligen rapporterades om hur kameratillverkaren Axis planerar för en solcellsanläggning på taket till sitt nya huvudkontor i Lund. Liknande anläggningar kan ses på flera industritak, inte minst i Malmö.

Detta är bra! Men det behövs göras mycket mer

Svenska solkraftsproducenter producerar runt 0,1 procent av den totala elproduktionen i Sverige. Detta kan jämföras med Tyskland och Italien där solkraften står för 8 procent i respektive land. Även våra grannländer producerar betydligt mer energi från solen än vi. I Danmark togs världens största solvärmeanläggning i bruk i fjol. Totalt ökade den danska solvärmen över 60 procent under 2016. Från 800 000 till 1,3 miljoner installerade kvadratmeter. I Norge har solenergin mer än fyrdubblats de senaste åren.

Det är alldeles uppenbart att vi behöver växla upp vad gäller solenergi i Sverige 

Många tror att det är för mörkt i Sverige för att det ska finnas potential för solenergi. Det är fel. Även om det inte är ljust och soligt hela året, finns det stor potential för solenergi även på våra breddgrader. Faktum är att Sverige har 60 procent av Italiens solinstrålning. Dessutom fungerar solpaneler bäst i kyla. Vårvintern är förvånansvärt nog den bästa årstiden då ett ökat antal soltimmar kombineras med kyla. Solenergi har därmed stor potential även i Sverige.

Skåne, med sitt geografiska läge, hade kunnat ta täten i den energiväxling som nu står för dörren. Ett vanligt villatak i Skåne kan ta emot cirka fem gånger mer energi än vad huset förbrukar under ett år. Det säger sig självt att om vi placerade solceller på fler tak hade vi kunnat tillgodose en större del av vårt elbehov från solenergi än vad som nu är fallet.

Skåne skulle, med andra ord, kunna ta på sig ledartröjan vad gäller att ta tillvara på solenergi. För att nå dit krävs dock att det blir enklare och billigare att sätta upp solcellspaneler. Liberalerna föreslår följande:

Förenkla för privatpersoner att sätta upp solpaneler. Det ska inte behövas bygglov. Självklart ska det gå att få ROT-avdrag för att sätta upp solpaneler. Du som producerar din egen solenergi ska inte behöva skatta för det.

Uppmuntra kommuner att ta fram solkartor.

Med en solkarta i Vallentuna och andra kommuner kan varje husägare och bostadsförening ta reda på solenergipotentialen för just sitt hustak. Det gör det lättare att bedöma huruvida en solpanelsinvestering lönar sig. Några kommuner, Landskrona, Vallentuna och Kristianstad exempelvis, har redan tagit fram solkartor. Fler skånska kommuner borde följa efter.

Inventera kommunens takytor. Stora och platta tak lämpar sig bäst för solpaneler. Det är ingen slump att de största solcellsanläggningarna ofta finns på industribyggnader. Men även sport- och idrottsanläggningar passar utmärkt för solpaneler. Här hade de skånska kommunerna kunnat göra stora insatser för att maximera energinyttan.

Fördelarna med en grön energiväxling är många: Koldioxidutsläppen minskar, det är resurseffektivt och det har potential att skapa en mängd nya jobb. Ökad användning av solenergi är också en förutsättning för att vi ska kunna klara klimatmålen i Parisavtalet.

De skånska kommunerna har stora möjligheter att kapitalisera på solenergin. Det geografiska läget i kombination med en rad företag som redan nu valt att anlägga solcellspaneler på sina fastigheter skapar en bra grogrund för vidare satsningar.

Vad som behövs framöver är att solenergianläggningar blir än enklare och prisvärdare att installera. Liberalernas förslag är några steg på vägen dit.

Maria Weimer (L)

Riksdagsledamot, energipolitisk talesperson

Louise Eklund (L)

Ordförande Gröna Liberaler Syd

Artikeln i Expressen 20 september kan du i läsa här.
Läs om mer om Liberalerna i Vallentunas miljö- och hållbarhetspolitik.