Se alla
Äldrepolitik-årsrika

Äldrepolitik – politik för årsrika

Frihet att leva hela livet

Den som levt länge är rik på år – årsrik. Det ger livserfarenhet och kunskap som vi kan ta vara på bättre är vi gör idag. Årsrika fortsätter att vara individer, och ska bemötas som de individer vi är, och inte utifrån varifrån man kommer eller vilket år man är född. Därför är det viktigt med valfrihet i vård och omsorg. Liberalerna vill att trygghetsboende byggs i kommunen.

ÄLDRESTRATEGI. Liberalerna vill ha en kommunövergripande äldrestrategi för de årsrika. Det behövs bl.a. för att motverka ofrivillig ensamhet. Vi vill också att den ska inkludera punkterna i detta program.

RÄTT TILL ÄLDREBOENDE FRÅN 85 ÅR. Liberalerna vill att alla över 85 år ska ha rätt
att flytta till äldreboende. Ensamhet och otrygghet orsakar psykisk ohälsa hos många äldre. Det innebär att man behöver bygga ett trygghetsboende eller servicehus i Vallentuna, med gemensam matsal och möjlighet till aktiviteter på dagarna, men med mindre personal än på de särskilda boenden som finns idag.

NEJ TILL BESÖKSFÖRBUD PÅ ÄLDREBOENDEN. De besöksförbud som rådde under
lång tid under Covid-pandemin fick stora negativa effekter. Äldre tvingades vara isolerade under långa perioder och har inte fått träffa sina barn, barnbarn, partners eller andra. Det har lett till ensamhet, nedstämdhet och psykisk ohälsa. Coronakommissionens studier visade dessutom att smittan huvudsakligen kom in på äldreboenden via anställda, inte via anhöriga. Därför säger vi nej till besöksförbud på äldreboenden.

BLANDA GENERATIONERNA. I bostadsplaneringen ska man eftersträva att få blandade
åldrar. Planera gärna en förskola nära ett äldreboende.

LSS-BOENDE FÖR ÄLDRE. Ett särskilt boende för äldre personer inom LSS behövs i
Vallentuna. Det kan vara som en del av ett annat äldreboende.

MINSKA ANTALET SOM GER OMSORG. För att ge en större trygghet för de äldre årsrika, och minska spridning av smittor som kan vara farliga för äldre måste vi eftersträva att så få personer som möjligt finns i team runt de personer som behöver vård och omsorg. Det kan ske genom att ställa krav enligt följande:

FAST OMSORGSKONTAKT. Se till att alla som har hemtjänst får en fast omsorgskontakt. Helst en undersköterska.

FASTA VIKARIER. Anställ fasta vikarier för hemtjänsten och även till särskilda boendena
för att skapa trygghet både för personal och de äldre årsrika.

UNDERSKÖTERSKOR. Gör en plan för hur utbildning till undersköterskenivå kan ske för
vikarierna i kommunen. Stärk arbetsvillkoren och ge mer utbildning i geriatrik för de
anställda.

SAMMANHÅLLEN VÅRD FÖR ÄLDRE. Oräkneliga vårdkontakter och många olika
personer från från hemtjänst och hemsjukvård är vardag för många. Det kan bli otryggt och förvirrande. Det är inte den behövande människan som ska behöva samordna vården. Det är kommunerna och regionen som tillsammans måste ta ansvar för en sammanhållen vård för multisjuka med många vårdkontakter, i alla åldrar.

TILLGÅNG TILL GERIATRISK KOMPETENS. Det ska alltid finnas tillgång till geriatrisk
kompetens på husläkarmottagningen i form av specialist på vårdcentralen eller som etablerad konsultverksamhet från geriatriken. Vi vill också underlätta direktintag till geriatrisk vårdavdelning för årsrika. Geriatriken innebär specialistvård för den årsrika patienten med flera hälsoproblem och kroniska sjukdomar.

HEMSJUKVÅRD, MELLANVÅRDSFORMER OCH DIREKTANSLUTNA
DISTRIKTSKÖTERSKOR. Ett steg på vägen mot en sammanhållen vård och omsorg för
sköra äldre är att kommunen tar över ansvaret för hemsjukvården för de som behöver insatser av varaktig karaktär. En sammanhållen vård kan också åstadkommas om regionen och kommunerna samverkar för att skapa fler mellanvårdsformer. Vi vill till exempel pröva att etablera boenden med direktansluten distriktssköterska. Det viktiga är att en person som behöver äldreomsorg och hemsjukvård ska erbjudas att välja ett sammanhållet paket av vård och omsorg som också kan omfatta avancerad sjukvård i hemmet, primärvårdsrehab, geriatrisk vård och palliativ vård.

Det behövs fler läkare i äldreomsorgen. Den medicinska kompetensen inom den kommunala hälso-och sjukvården måste säkras och uppgraderas. Det ska, jämte den medicinskt ansvariga sjuksköterskan (MAS), finnas en medicinskt ansvarig läkare (MAL) för äldreboendena eller särskilt boende för äldre (SÄBO). Det ska bli möjligt för kommunerna att anställa läkare i den kommunala hälso-och sjukvården men de kan också fortsättningsvis tillhandahållas av regionen. Oavsett organisationsform är det viktigt att kraftigt förstärka den medicinska kompetensen på äldreboenden. Den avancerade sjukvården i hemmet (ASIH) ska fortsätta byggas ut. För att underlätta och påskynda rehabilitering av årsrika personer efter sjukdom och skada bör det också finnas en MAR, medicinskt ansvarig för rehabilitering, i kommunen. Därmed ökar också den medicinska kompetensen inom den kommunala hälso- och sjukvården.

INTERVJUA ALLA 80-ÅRINGAR OM BEHOV. Alla som fyller 80-år och bor hemma ska
få ett erbjudande om intervju från Socialförvaltningen för att ge kommunen en överblick av framtida behov. Erbjudandet skall återkomma vart 3:e år.

ÅRLIGA TRYGGHETSVANDRINGAR. Genomför årliga trygghetsvandringar i kommunen
där även de äldre årsrika också får delta. Uppföljningar och redovisning till bl.a. Kommunala Pensionärsrådet.

AVLASTNINGSTIMMAR FÖR ANHÖRIGVÅRDARE. För personer som vårdar en anhörig
hemma med stora hjälpbehov kan tillvaron bli låst. Fortsätt stödja anhörigvårdarna med
avlastningstimmar som fördelas under månaden. Ex 10 tim/mån – utan biståndsbedömning.

DAGCENTRAL FÖR DEMENTA. Vår dagcentral Östanbo är viktig och ska vara kvar. Det
är en avlastning som gör att personer med begynnande demens kan bo hemma längre.

MODERN TEKNIK. Modern teknik kan hjälpa äldre årsrika att vara självständiga längre och ska därför erbjudas. Alltifrån tillgång till internet även på äldreboende till sovvakt på natten för att slippa bli väckt av hemtjänsten.

UTVECKLA TRÄFFPUNKTEN. Fortsätt utveckla verksamheten på Träffpunkten centralt i
Vallentuna tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen, men lokalen ska framför allt
vara en samlingspunkt för att umgås och bryta ensamhet.

FLER TRÄFFPUNKTER. Fler Träffpunkter runt om i kommunen behövs med verksamheter är i samma anda som i den centrala Träffpunkten.

FÖRENINGSLIVET OCH VOLONTÄRER. Uppmuntra och stöd föreningslivet som här kan göra en stor insats i samarbete med kommunen t.ex. inom väntjänsten och studiecirklar.

DIGITAL UTBILDNING. Studiecirklar och deltagande i SeniorNet behövs återkommande
för dem som känner sig osäkra på att använda dator, mobiltelefon och digitala tjänster.