Se alla

Kultur, fritid och friluftsliv

Frihet och livskvalitet för kropp och själ

Vallentunas invånare ska erbjudas ett utbud som är utvecklande och stimulerande såväl fysiskt och psykiskt, som socialt och kulturellt. Här ska finnas goda möjligheter till en rik och varierande fritid där människor och kulturer möts. Kultur- och fritidsaktiviteter ger möjligheter till det ”innanförskap” och de möten som människor behöver. Alla, oavsett ålder, kön eller funktionshinder, ska utifrån sina personliga intressen och förutsättningar kunna delta och ha en meningsfull fritid.

Det ska vara lätt att ta sig ut i Vallentunas natur. Under pandemin ökade intresset för att vara ute i skog och mark. Det är positivt både för hälsan och för medvetenheten kring naturvärden.

Barn och ungdomar är framtiden. Därför bryr vi Liberaler så mycket om att Vallentunas barn ungdomar får en bra start i livet. En meningsfull fritid skapar sammanhang även för den som inte får tillräckligt stöd hemma eller har svårigheter i skolan. Därför är föreningslivet och fritidsgårdarnas aktiviteter så viktigt. Det behövs fler engagerade vuxna som är där ungdomar är för att skapa ett tryggt samhälle. Därför behövs nattvandrare och fler fältare.

Kultur i alla dess former är viktigt för den enskilde individens bildning, utveckling och kreativitet. Kulturlivets villkor och möjligheter är därför avgörande för människors och samhällets utveckling. En av de viktigaste utgångspunkterna i den liberala kulturpolitiken är att värna yttrandefriheten och kulturlivets oberoende. Vallentuna har ett fantastiskt kulturutbud och en rik kulturhistorisk miljö som Liberalerna vill värna.

Bra bibliotek är allra viktigast för unga som inte växer upp med böcker omkring sig, som inte får läsvanor med sig hemifrån, och som kanske inte har något lugnt ställe för att plugga eller läsa för nöjes skull. Litteratur och ett fritt och varierande kulturutbud ger barn och unga att leva sig in i andra människors villkor och tanker, och att föreställa sig en framtid de annars inte hade kommit i kontakt med.

BIBLIOTEK OCH LÄSLUST

  • LÄSFRÄMJANDE. Satsa mer på läsfrämjande verksamhet för dem som läser minst. Alltför få barn och unga läser dagligen. Biblioteken har en nyckelroll för att väcka läslusten hos barn och för att tillgängliggöra litteraturen för alla invånare.
  • BIBLIOTEKARE PÅ ALLA SKOLOR. Bibliotek och tillgång till bibliotekarie ska finnas på alla Vallentunas skolor så att elever kan få råd och tips anpassade till just deras nyfikenhet. Besök på och stöd av bibliotek- och kulturhuset ska ske kontinuerligt.
  • BIBLIOTEKENS BILDANDE ROLL. Bibliotek är mer än en samling böcker till utlåning – där ska man kunna få hjälp att söka information, och stöd att bildas och utbildas.
  • FLERSPRÅKIGHET. Böcker, ljudböcker, filmer och tidskrifter ska givetvis finnas på flera språk.
  • VÄRNA KULTURHUSET. Bibliotek- och kulturhuset är en lokal tillgång och ska värnas och vidareutvecklas och fortsätta ligga i framkant.
  • LUGNA BIBLIOTEK. Att det är lugnt och tryggt på biblioteken är en självklarhet. Det är en plats för den som kanske inte har något lugnt ställe för att plugga eller läsa för nöjes skull. Den som upprepade gånger missköter sig och stör andra måste därför kunna nekas tillträde.

IDROTTSANLÄGGNINGAR OCH SAMHÄLLSPLANERING

  • KONSTGRÄSHALL. Vallentuna behöver en konstgräshall för att fler ska kunna spela fotboll och hålla matcher även på vintern, gärna vid Vallentuna IP.
  • ANLÄGGNINGAR I HELA KOMMUNEN. Det ska finnas idrottsanläggningar i hela Vallentuna som möjliggör en varierad idrottsverksamhet för barn och ungdomar i alla åldrar, men också anläggningar för spontanidrott.
  • HALLAR PÅ SKOLOR. När nya skolor byggs ska det alltid finnas en idrottshall, och större skolor ska alltid byggas med fullstor hall.
  • LEK OCH RÖRELSE I NYBYGGDA OMRÅDEN. Lekplatser och anläggningar för spontanidrott, t.ex. multisportplan, skateramp eller parkourbana, skall ingå vid planeringen och byggandet av nya bostadsområden.
  • VARDAGSMILJÖ FÖR RÖRELSE. Vardagsmiljön i kommunen ska planeras så att den inbjuder till daglig motion och en aktiv fritid för alla grupper i befolkningen.
  • SAMVERKA MED ANDRA KOMMUNER. Inom idrotter med få utövare i Vallentuna vill vi samverka med andra kommuner för tillgång till anläggningar och aktiviteter.
  • KLIMATSMARTA ANLÄGGNINGAR. Anläggningar ska vara klimatsmarta och ha så låg påverkan på miljön som möjligt.

FRILUFTSLIV

  • FRILUFTSOMRÅDE MED ELLJUSSPÅR VID GÄVSJÖN. Liberalerna fortsätter att arbeta för att Gävsjöområdet ska bli till ett friluftsområde med elljusspår ut till Roslagsleden. Då får boende i södra Vallentuna tillgång till motionsspår av olika längd. Gävsjöområdet är ett stort orört område med omväxlande natur. Här ser vi gärna en friluftsgård.
  • STADSPARK VID LASSEPARKEN. Vallentuna saknar en central plats för umgänge, utemotion och rekreation. Mellan Korallen, Lasseparken och Tellus finns ett embryo till en park men den behöver fler sittplatser, skulptur, blomrabatter, träd och vattenspeglar och gärna muralmålningar mot det som ser trist ut.
  • INGA MOTORCYKLAR I SKOGEN. Den olagliga motorcykelkörning i skogarna måste upphöra. Stigar och leder körs sönder och förstörs för fotgängare. Stängsel och hinder som släpper förbi vandrare men stoppar motorcyklarna behöver bli fler och åkarna hänvisas till andra platser där körning är tillåten.
  • FLER NATURRESERVAT. Endast en mycket liten del av kommunen utgörs av skyddad natur. Då bebyggelsen ökar är det viktigt att identifiera vilka platser som bör bevaras som naturtillgång för Vallentunaborna idag och i framtiden. Skyddsvärda miljöer finns i Vadadalen och runt Lindholmens Gård med Vasakullen. Delar av skogarna vid löpspåren i Vallentuna och Karby och en bäckravin vid Ekskogen är andra möjliga platser. Om det finns platser med sällsynta växter eller svampar ser vi gärna att de görs till små naturreservat, som mikroreservat.
  • LED RUNT VALLENTUNASJÖN. Färdigställ leden runt Vallentunasjön. Där kommunen äger marken ska bryggor för bad och fiske finnas.

FRITIDSGÅRDAR OCH LOVAKTIVITETER

  • TRYGGA OCH TILLGÄNGLIGA FRITIDSGÅRDAR. Fritidsgårdarnas verksamhet ska nå så många som möjligt och vara trygga för både killar och tjejer. Fritidsgårdar ska ha verksamhet öppen även under loven och finnas i alla delar av kommunen. I södra Vallentuna och i Lindholmen behöver därför fritidsgårdar startas.
  • FLER VUXNA DÄR UNGA ÄR. Det behövs fler engagerade vuxna som är där ungdomar är för att skapa ett tryggt samhälle. Därför behöver föreningar stimuleras med bidrag för att nattvandra i kommunen. Tillsammans skapar vi en trygg miljö för alla invånare. Det behövs även fler kommunala fältarbetare.
  • VARIERAT UTBUD AV AKTIVITETER. Det ska finnas ett varierat utbud av aktiviteter för barn och ungdomar, som de själva får vara med och påverka.
  • MENINGSFULLA SKOLLOV. På loven vill Liberalerna att lovskola och andra aktiviteter ska arrangeras i både egen regi och av föreningar. Detta gör att många barn och ungdomar får meningsfulla lovperioder, oavsett familjens ekonomiska förutsättningar.

IDROTT OCH SKOLA

  • STIMULERA RÖRELSE OCH KREATIVITET. Skolans utemiljö och omgivning ska utformas så att den stimulerar barn och ungdomar till kreativitet och fysisk aktivitet. Barn som rör sig på rasterna presterar bättre på lektionerna.
  • FYSISK AKTIVITET VARJE SKOLDAG. Varje skoldag ska innehålla inslag av fysisk aktivitet, anpassad för alla. Skolor bör också uppmuntras att arbeta med aktiva raster t.ex. genom fritidshemmens personal. Detta minskar också risken för mobbning och konflikter under rasterna.
  • SAMVERKA MED IDROTTSFÖRENINGAR. Skola, fritidshem och fritidsgårdar ska samverka med idrottsföreningar för att nå barn och unga som idag står utanför föreningslivet och ge bättre förutsättningar till idrott och rörelse.
  • ELITSATSNING. Liberalerna välkomnar möjligheter att kombinera gymnasiestudier med elitidrott.

KULTUR OCH KULTURARV

  • UPPMUNTRA KULTURUTÖVARE. Vallentunas konstutövare ska uppmuntras, t.ex. genom att kulturskolan erbjuder ett brett konstutbud och genom att fortsätta möjliggöra för vernissage i kommunala lokaler.
  • KULTURSKOLA I SKOLAN. Den ambulerande kulturskoleverksamheten där aktiviteter erbjuds ute på skolorna är viktig och bör fortsätta.
  • KULTURARV OCH KULTURBYGD. Vallentunas kulturarv och kulturbygd skall utvecklas, tillgängliggöras och marknadsföras mer, t.ex. Runriket och Angarnssjöängen. På så sätt främjas även besöksnäringen. Tack vare Liberalerna har fornminnet Arkils Tingstad gjorts mer tillgänglig, sly ha röjts och spänger anlagts. Den är en del av Runriket som skulle kunna göras mer attraktiv.
  • MER KONST. Vi vill ha mer konst i det offentliga rummet, såsom muralmålningar och skulpturer, av t ex. Estrid. Vallentuna centrum och sociodukten mellan centrum och Vallentuna kyrka bra platser för konst.

JÄMSTÄLLDHET OCH TILLGÄNGLIGHET

  • SPORTOTEK. Liberalerna vill starta ett sportotek, där man kan låna idrottsutrustning, som på ett bibliotek. På sportoteket kan man låna utrustning t.ex. för att prova på en ny aktivitet eller för en friluftsdag i skolan, för att inte behöva köpa eget. Sportotekets utlåningsbank ska bestå av utrustning invånarna själva lämnar in främjar därmed hållbarhet och gör det möjligt för fler att testa olika aktiviteter. Sportoteket kan gärna startas i samarbete med Fritidshjälpen och med föreningen Fritidsbanken.
  • JÄMSTÄLLD FRITID. Vallentunas lokaler, stöd och investeringar ska sammantaget fördelas lika mellan pojkar och flickor. Verksamheter med skev könsfördelning ska arbeta för att nå fler tjejer respektive killar.
  • BREDDIDROTT. Kommunalt stöd till idrottsföreningar ska huvudsakligen ges till breddverksamhet för barn och unga och undvika nivåindelning, lagtoppning och annan sortering i verksamheter för barn och yngre ungdomar.
  • FÖLJ UPP IDROTTENS ARBETE MED VÄRDEGRUND. Barn och föräldrar ska vara trygga i att idrottsaktiviteter är trygga och fria från kränkande behandling och från ensidig eller överdrivet hård träning. Idrottsföreningar ska vara medlemmar i och följa beslut, riktlinjer och rekommendationer från de egna specialidrottsförbunden. De ska jobba aktivt med värdegrundsarbete och ha rigorösa rutiner för att förebygga, upptäcka och reagera på kränkningar, mobbning och trakasserier, även sexuella trakasserier. Kommunen ska följa upp hur idrottsföreningarna arbetar med detta.
  • UPPMUNTRA PARASPORT OCH TILLGÄNGLIGHET. Kultur- och fritidsverksamheter och föreningslivet ska vara öppna och tillgängliga för alla, oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. Kommunen ska erbjuda föreningarna kunskap i detta genom olika utbildningar.  Parasport ska uppmuntras.
  • FRITIDSPENG. Alla familjer i Vallentuna med försörjningsstöd ska ha tillgång till en särskild fritidspeng för att även barn i ekonomiskt utsatta familjer ska kunna delta i fritidsaktiviteter.
  • STÖTTA IDEELLA INITIATIV. Ideella initiativ som erbjuder ekonomiskt stöd eller utrustning för barns fritidsaktiviteter, såsom Fritidshjälpen, ska stöttas och uppmuntras.

FÖRENINGSLIVET

  • FÖRENINGARNA ÄR EN TILLGÅNG. Föreningar, såsom idrottsklubbar, samfund och kulturföreningar står för en viktig del av Vallentunas fritidsutbud och är en stor tillgång. Liberalerna vill ge Vallentunas föreningsliv goda förutsättningar att blomstra i kommunen, att engagera fler, och få gamla och nya medlemmar att stanna kvar.
  • VARIERANDE OCH OMFATTANDE FÖRENINGSLIV. Vallentuna kommun har goda förutsättningar att fortsätta utveckla och förvalta ett omfattande och varierande idrotts- och föreningsliv. Föreningars initiativ och engagemang ska därför uppmuntras och tillmötesgås så långt det är möjligt.