Se alla

Sexuella trakasserier i Ekebyskolan

Fredag 10 november 2017

Sexuella trakasserier i Ekebyskolan
Bild: Jessica Johnson på Ekebyskolan, Vallentuna

”Det absolut värsta var vuxensveket.”

7 år gammal på Ekebyskolan. Jessica Johnson trycktes in på toaletten av jämnåriga. Fröken gjorde ingenting. Nu vill Jessica Johnson se ett större fokus på sexuella trakasserier redan på lärarutbildningen. Men vad sker det för arbete idag för att få bort kränkningarna på Vallentunas skolor?

När Jessica Johnson, ordförande för Liberalerna i Vallentuna, var sju år och gick i första klass på Ekebyskolan blev hon för första gången utsatt för sexuella trakasserier. Två pojkar från parallellklassen tryckte in henne på toaletten och beordrade henne att lägga sig på golvet så att de kunde ’knulla’ henne, varpå de blottade sina könsorgan. Jessica blev skräckslagen och skrek på hjälp och försökte ta sig ut.

– Till slut kom min fröken, men lika snabbt gick hon därifrån och lämnade mig ensam med pojkarna. Det blev helt tyst ute i korridoren, säger Jessica.

Till slut lyckades hon ta sig ut och sprang in till klassrummet där frökens lektion pågick precis som vanligt. Ingen låtsades om någonting. Förbluffad rodnade Jessica av skam och satte sig i bänken. Hon förstod ingenting, varför hjälpte inte fröken henne?

– Det absolut värsta var vuxensveket. Jag är fortfarande arg över händelsen – det är oförlåtligt, säger Jessica.

Sexuella trakasserier vanligt i skolan

Under hashtagen #MeToo berättar kvinnor över hela världen om sexuella övergrepp och trakasserier och historierna är många.

Enligt olika svenska undersökningar är skolan en av de vanligaste platserna där barn blir sexuellt trakasserade. Och alltfler historier om trakasserier från skolvärlden rapporteras i media. Därför vill Jessica se en nationell satsning för att rå på problemet.

– Jag kontaktade riksdagsledamoten Christina Örnebjär (L) som tog med mina förslag i årets stora barnrättsmotion som snart ska upp i Riksdagen, säger Jessica.

Hennes förslag är att det ska vara obligatoriskt i lärarutbildningen att utbildas i sex och samlevnad med fokus på sexuella trakasserier och attityder; hur man upptäcker det i skolvärlden, stärker barnen i sin egen kroppsliga integritet och hur man ska ta ärendet vidare. Dessutom borde annan skolpersonal som kommer i kontakt med barn få en liknande utbildning.

– Det kommer inte bara att stärka barnens fysiska integritet, utan även unga tjejers psykiska hälsa om lärare kan agera på rätt sätt. Studier visar samband mellan psykisk ohälsa bland unga tjejer och sexuella trakasserier och övergrepp, säger Jessica.

”Ska rapporteras”

I Vallentuna kommun jobbar i dag alla kommunala skolor inklusive Ekebyskolan systematiskt med åtgärder mot kränkningar som sker på grund av olika diskrimineringsgrunder. Det kan handla om kränkning på grund av etnisk tillhörighet liksom sexuella trakasserier. Det berättar Esa Kouri, tf verksamhetschef för de kommunala skolorna.

– Kuratorer och lärare har gruppsamtal med barnen. I lägre årskurser kan det handla om till exempel att visa respekt för varandra, och äldre elever kan man prata till exempel sexuella trakasserier med, vilket skolorna också gör, säger Esa Kouri.

Att arbetet bedrivs systematiskt innebär att skolorna sätter upp mål och skapar förebyggande åtgärder som gruppsamtal med tjejer och killar. Det handlar också om att skolorna ska ha nolltolerans mot alla typer av kränkande uttryck.

– Varje gång någon säger något kränkande och det kommer till personalens kännedom ska det rapporteras till oss. Och jag ser att skolorna jobbar med detta, de försöker leva upp till nolltolerans. Men det är klart att ibland slinker det förbi. Om ingen vuxen finns på plats.

Men när jag var ung och utsattes visste man inte ens att man borde anmäla, tror du att eleverna vet det i dag?

– Även vårdnadshavare och elever ska känna till att vi har nolltolerans och om man känner sig kränkt ska man tala om för någon vuxen på skolan. Men det inte så säkert att det kommer till skolans kännedom. Den som utsätts kan vara rädd. Det finns mycket som pågår utan att vi vet om det. Om en skola säger att det inte finns hos oss, då tror jag inte på det, säger Esa Kouri.

Han menar att det är en sak att arbeta systematiskt mot sexuella trakasserier. Men det handlar om djupare saker än så.

– De här värderingarna förekommer även utanför skolan, det kan till och med förekomma i hemmet. Att komma åt själva värderingen som kränkningen är uttryck för är ett väldigt långsiktigt arbete.

Vallentuna Nyheter, publicerad 8 november, 2017

Mer om Liberalerna i Vallentunas skolpolitik