Nyhetsartikel i Vallentuna Nyheter: Vallentunaförskola sa nej till initiativ att stoppa sexuella övergrepp mot barn
Tisdag 28 mars 2017
Förskolebrevet ska stoppa sexuella trakasserier som drabbar förskolebarn. Men när en förskola i Vallentuna fick brevet anklagade förskolan Elaine Eksvärd, som står bakom brevet, för att vilja skrämma upp barn och föräldrar.
I dag är Elaine Eksvärd känd retoriker och författare. När hon var liten förgrep sig hennes pappa på henne – men ingen i förskolan såg vad som hände. Elaine är övertygad om att hon hade kunnat räddats ifall hennes förskola hade haft integritet på schemat (lära sig säga nej, till exempelvis kramar).
Nu vill Elaine tillsammans med förskolor runt hela Sverige förebygga sexuella övergrepp genom ett strukturerat integritetsarbete. För ett år sedan startade hon ”Tre ska bli noll”, ett icke vinstdrivande bolag som bland annat hjälper föräldrar med ett brev som de kan skicka till förskolorna med information om en handlingsplan där barnen får lära sig integritet.
”Skrämmer upp”
Brevet berättar också hur pedagogerna kan bli bättre på att se ett barn som utsätts. Företagsnamnet ”Tre ska bli noll” syftar på fakta som säger att tre barn i en klass – lågt räknat – utsätts för sexuella trakasserier.
Det är nu Vallentuna kommer in i bilden. För när mamman till ett förskolebarn i Vallentuna skickade brevet till sin förskola fick hon ett svar som upprört många. ”Att skrämma upp er föräldrar och lägga ansvaret helt på oss är aldrig bra”, skriver en ur personalen. ”Vi har nu diskuterat brevet både på förskolornas personalmöte och på ledningsnivå”, skriver personen vidare.
Och så kommer beskedet: ”Tillsammans får vi jobba med integritetsfrågor som är jätteviktigt men vårt beslut är att ingen av de kommunala förskolorna i Vallentuna kommer att arbeta med handlingsplanens alla punkter samt övrigt i Förskolebrevet”.
När Elaine fick se mejlet blev hon bekymrad.
– Jag blev besviken och bekymrad. Besviken för att en förskola inte är så påläst att man förstår att den här epidemin pågår och att det är epidemin som är skrämmande, inte jag. Och bekymrad över att de trodde att förskolan ska bära hela ansvaret för att hitta lösningen för sexualbrott mot barn. Det tror ingen, det här är bara en av dellösningarna, som vi initierar. Det här är första gången vi sett ett sådant här svar på förskolebrevet, säger Elaine.
Majoriteten fall sker i hemmet
Hon säger att 90 procent av de sexuella övergreppen sker i hemmet, så det handlar inte om att det skulle vara förskolepersonalen som är boven i de flesta fallen.
– Förskolan kan inte själva ha ansvar, även grundskola, fritids och föräldrar är viktiga. Men eftersom 90 procent av övergreppen sker i hemmet av en nära anhörig till barnet, så är det viktigt att barnen får lära sig sunda värderingar på en plats de besöker dagligen, där det finns utbildad personal.
Hittills har över hundra förskolor i landet sagt att de använder handlingsplanen.
– Jag är inte nöjd med det antalet, men jag är väldigt glad, wow vad många barn som får lära sig integritet. När man lär dem brukar de också berätta vad de är utsatta för, det visar studier.
”Förstår att det väcker känslor”
Mamman som skrev brevet vill inte medverka i tidningen, så vi kan inte klarlägga vilken förskola i Vallentuna det handlar om, eller vilken person som skrivit brevet.
När kommunens utbildningschef Henrik Lennermark såg Elaines text om vad som hänt skickade han ett mejl till henne. ”Jag har full förståelse att detta väckte starka känslor då det berör det viktigaste vi har, våra barn. I informationen framgår att innehållet i Förskolebrevet ska ha diskuterats på ledningsnivå hos oss på Vallentuna kommun. För mig som utbildningschef var det en nyhet att frågan skulle ha diskuterats och den högsta ledningen för de kommunala förskolorna i Vallentuna har således inte fattat något beslut kopplat till detta. Vallentuna kommun står därmed heller inte bakom informationen”, skrev Henrik i mejlet.
Han och Elaine ska träffas för ett möte.
”Viktigt tillskott”
En Vallentunabo som reagerat är Jessica Johnson, ordförande för Liberalerna i Vallentuna.
– Jag har fått in en rad i den nya folkhälsopolicyn om att vi särskilt ska arbeta mot sexuella trakasserier. Policyn är ett viktigt verktyg i hur vi kan jobba för att öka Vallentunabornas hälsa och välmående. Då kan vi nämligen lyfta just sexuella övergrepp till ett prioriterat arbetsområde som vi kan satsa extra på för att rädda utsatta barn till exempel i förskolan och även jobba på att minska sexuella trakasserier i skolan. Där kan Elaines satsning vara ett viktigt tillskott och instrument i det arbetet, säger Jessica.
Hon tycker att Förskolebrevet är ett bra initiativ.
– Jag tycker att det är jätteviktigt arbete, det är en fråga skolor har försökt jobba med och förebygga länge. Men det har inte funnits någon universallösning ännu. När det gäller sådana här saker gäller det att vända och vrida och göra saker bättre.
Sexuella trakasserier är extra viktiga att jobba emot, menar Jessica.
– Det är en speciell sorts kränkning och inte bara en smäll. Det handlar om gränsdragning, integritet och makt, förnedring och hierarkier.