Se alla

Öppet brev: Regeringen måste införa Startjobb!

Torsdag 1 december 2016

Till statsminister och partiordförande för Socialdemokraterna Stefan Löfven, språkrör för Miljöpartiet Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet Gustav Fridolin samt Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

Hej,
När vi som kommunpolitiker pekar på behovet av fler enkla jobb med lägre ingångslön gör vi det av en enkel anledning: vi vill bryta det långvariga utanförskapet. Vi vill ge människor möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och ta del av den frihet och egenmakt över vardagen som en egen lön innebär.

I dagsläget är det är dock svårt för många av våra kommuninvånare att få jobb. Framför allt har många nyanlända svårt att få en anställning eftersom de ofta saknar utbildning och arbetslivserfarenhet.

En annan grupp som löper en uppenbar risk att inte kunna ta sig in på arbetsmarknaden är de unga. Anledningen är till stor del de höga ingångslönerna. Sverige har i praktiken bland de högsta ingångslönerna i hela EU, samtidigt som vi har den lägsta lönespridningen i hela OECD. Därutöver är den samlade beskattningen, trots sänkningar, fortfarande alltför hög på jobb med lägre lön. Detta är en delförklaring både till att Sverige har EU:s största sysselsättningsgap mellan inrikes och utrikes födda och en lägre sysselsättningsgrad än snittet i Fler unga behöver startjobbOECD för personer med de lägsta kunskapsnivåerna.

Statistiken tyder på att den svenska modellen tyvärr inte levererar när det gäller att skapa vägar in till det första jobbet och att bryta utanförskapet. Den breda kollektivavtalstäckningen och starka parter fungerar väl för dem som har ett jobb och är insiders men parterna har inte klarat av att ta ansvar för att se till att fler som står utanför får chansen.

Så här får det inte fortsätta. Regeringen måste skapa en ny anställningsform med lägre ingångströsklar för att underlätta etableringen på arbetsmarknaden för nyanlända och unga, så kallade Startjobb.

Den nya anställningsformen ska vara enkel och rättighetsstyrd. Den ska inte kräva godkännande av Arbetsförmedlingen eller arbetsmarknadens parter. Av det följer att kollektivavtal inte behövs. Den nya anställningsformen bör omfatta personer upp till 23 års ålder eller under de första fem åren efter det första beslutet om uppehållstillstånd.

I ett Startjobb bör ingångslönen vara mellan 14 000 och 16 000 kronor. Inga arbetsgivaravgifter ska utgå och kollektivavtalade försäkringar ska inte behöva betalas. Det innebär att arbetsgivarnas kostnad i Startjobben kan halveras jämfört med en motsvarande anställning på den reguljära arbetsmarknaden.

För den enskilda medför ett Startjobb en lön på minst 11 500 kronor efter skatt. Det är en högre månadsinkomst än hos ca 2,1 miljoner svenskar från 19 år och uppåt. 11 500 kronor per månad är också mer än vad 250 000 nyanlända (personer som varit folkbokförda färre än 5 år i Sverige) tjänar idag. Bara i Stockholms län finns ca 68 900 av dessa nyanlända som tack vare Startjobben skulle få en chans att höja sin inkomst.

Många företagare lyfter att det i dagsläget är en djungel av olika anställningsformer med olika slags krav. Startjobben är däremot en enklare form av anställning som kräver mindre administration än subventionerade anställningsformer, som till exempel instegsjobb. Startjobben innebär inte sänkt lön för dem som har arbete utan öppnar i stället en möjlighet för de utan jobb att ta sig in på arbetsmarknaden.

Vi skriver detta brev till regeringen eftersom Socialdemokraterna och Stefan Löfven hittills stoppat huvudet i sanden och hävdat att det inte spelar någon roll att Sverige har höga ingångslöner. Detta trots att samtliga sex studier på svenska data visar att höjda lägstalöner har negativa effekter på den sammantagna sysselsättningen eller på sysselsättningen i redan utsatta grupper.

Det är uppenbart att regeringen saknar en plan för hur de nyanlända ska få jobb. Gör vi politiker ingenting kommer vi att se en ökad fattigdom i Sverige där människor hamnar i långvarigt bidragsberoende.

I stället för att måla upp en nidbild bör statsministern ställa sig frågan: Hur kan vi på bästa sätt höja inkomsten för så många som möjligt i Sverige? De Startjobb Liberalerna föreslår kan höja inkomsten för sju av tio nyanlända utan stora bidragshöjningar. Regeringen och LO måste redovisa varför det är fel.

Malin Danielsson, kommunalråd (L) Huddinge
Lotta Edholm, oppositionsborgarråd (L) Stockholm
Lars Johansson, gruppledare (L) Botkyrka
Bengt Sylvan, kommunalråd (L) Danderyd
Göran Hellmalm, gruppledare (L) Ekerö
Tobias Hammarberg, kommunalråd (L) Haninge
Nikoletta Jozsa, gruppledare (L) Järfälla
Amelie Tarschys Ingre, oppositionsråd (L) Lidingö
Gunilla Grudevall-Steen, kommunalråd (L) Nacka
Karin Karlsbro, gruppledare (L) Norrtälje
Lars-Erik Aili, gruppledare (L) Nykvarn
Daniel Adborn, kommunalråd (L) Nynäshamn
Mia Franzén, gruppledare (L) Salem
Dan Rosenholm, kommunalråd (L) Sigtuna
Anna-Lena Johansson, kommunalråd (L) Sollentuna
Marianne Damström Gereben, kommunalråd (L) Solna
Johan Storåkers, kommunalråd (L) Sundbyberg
Mats Siljebrand, gruppledare (L) Södertälje
Mats Lindblom, kommunalråd (L) Tyresö
Hans Ahlgren, kommunalråd (L) Täby
Martin Normark, gruppledare (L) Upplands-Bro
Margareta Hamark, gruppledare (L) Upplands Väsby
Ylva Mozis, gruppledare (L) Vallentuna
Leslie Öqvist, ordförande (L) Vaxholm
Fredrik Sneibjerg, kommunalråd (L) Värmdö
Mathias Lindow, kommunalråd (L) Österåker
Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L) SLL
Ninos Maraha, vice ordförande (L) landstingsstyrelsen SLL