Se alla

Skolor i Vallentuna ska köpa in lokalproducerat kött.

Tisdag 9 oktober 2018

Anna-Clara Nord Ekerling (L), Vallentuna
Anna-Clara Nord Ekerling (L)

Sommaren 2018 kommer att minnas för den svåra torkan som drabbade landet och i synnerhet bönder, även i Vallentuna. Barn- och ungdomsnämnden beslutade därför den 2 oktober 2018 att barn- och ungdomsförvaltningen i möjligaste mån ska köpa in kött med ursprung Vallentuna till kostenhetens måltidsverksamheter.

Bakgrunden är sommarens torka och brist på vatten. Barn- och ungdomsnämnden har utrett hur Vallentuna kommun kan stötta de lokala lantbrukarna som i somras befann sig i en krissituation på grund av torkan. LRF Vallentuna (Lantbrukarnas Riksförbunds lokala avdelning), invånare i Vallentuna kommun samt flera lokala lantbrukare har haft kontakt med kommunen i samma fråga och det har även funnits ett starkt politiskt stöd att skyndsamt utreda frågan. Utredningen visar nu att det finns möjlighet till inköp av lokalt kött inom ramen för kommunens upphandlingsavtal.

En utvärdering av beslutet att köpa in kött med ursprung Vallentuna kommer att presenteras för barn- och ungdomsnämnden i december 2018.

– I det korta perspektivet känns det viktigt att vi i och med detta beslut kan stötta Vallentunas lantbrukare som har akuta svårigheter efter sommarens torka och dåliga foderskördar. I det längre perspektivet är det ett mycket bra steg framåt och i enlighet med kommunens kostpolicy som säger att vi ska vi ska verka för upphandlingssätt som gynnar närodlade och närproducerade produkter, något som enligt min uppfattning har gått trögt hittills. Jag ser gärna att vi undersöker möjligheterna att upphandla lokalt producerade produkter även utöver just kött, säger Anna-Clara Nord Ekerling, vice orförande Barn & Ungdomsnämnden (L), som också var den som höll i klubban när beslutet togs.

Miljön är ett mycket viktigt område för Liberalerna lokalt. Vi vill öka takten i miljöarbetet och att miljöhänsyn ska tas större hänsyn till vid kommunala beslut som rör även andra verksamheter än den kommunala. Vallentuna måste aktivt medverka till att övergripande nationella och globala miljömål nås. Vi vill att kommunen sätter som ett övergripande mål att Vallentuna kommun senast år 2040 inte ska tära på jordens resurser och att utsläppen av växthusgaser då också ska vara noll. Mål och delmål måste göras mätbara så att vi kan läsa av hur väl vi lyckas.

Läs mer om vår miljöpolitik här.
Vallentuna kommun, 8 oktober 2018, länk.