Se alla

Barn måste kunna vara trygga från sexuella övergrepp i skolan

Fredag 16 mars 2018

Insändare L i Vallentuna: Sverige är fortfarande inte jämställt

Sverige har blivit bättre på jämställdhet, men inte tillräckligt menar Liberalerna i Vallentuna. ”Vi vet idag att de flesta sexuella trakasserier och övergrepp sker i skolor. Vallentuna är inget undantag”, skriver de på Internationella kvinnodagen.

Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill. Därför har Liberalerna tagit initiativ till en kartläggning av hedersförtryck i kommunens skolor och en handlingsplan för att motverka det.

Vi vet idag att de flesta sexuella trakasserier och övergrepp sker i skolor. Vallentuna är inget undantag. Därför har vi i Liberalerna stått upp och kämpat för att få in i Folkhälsopolicy att särskilt nämna sexuella trakasserier och övergrepp. Det är helt avgörande att jobba preventivt mot sexuella trakasserier och övergrepp tidigt om vi på allvar vill förebygga våld mot kvinnor.

Skillnaden i livsinkomst mellan män och kvinnor i Sverige är ca 3,6 miljoner kronor. Kvinnliga pensionärer har 5.900 kronor mindre i månaden än män. Trots att flickor har högre betyg i nästan alla ämnen i skolan och utbildar sig i högre grad än män, så är deras löner lägre. Därför vill Liberalerna höja, inte bara lönen utan även brytpunkten för statlig skatt så att många kvinnodominerade yrken som barnmorskor, förskolechefer och specialistsjuksköterskor får mer kvar i plånboken. Utbildning ska löna sig!

Man ska kunna göra karriär även i kvinnodominerade yrken. Därför säger vi ja till företagande och karriärtjänster i vård och skola och nej till vinstförbud. Återinför RUT som stärker kvinnligt företagande inom hushållsnära tjänster. Där regeringen ser vinstförbud ser vi möjligheter till entreprenörskap och karriärmöjligheter, även i Vallentuna.

Att mammor är hemma längre med barnen och oftare än pappor går ned till deltid bidrar till att kvinnor har sämre ekonomi än män efter en skilsmässa och pensionen. Vallentuna kommuns pappor är föräldralediga i linje med riksgenomsnittet men fler kvinnor vabbar än riksgenomsnittet. Det behöver vi ändra på. Därför önskar vi alla Vallentuna kommuns unga kvinnor en jämställd partner. Cash is queen!