
Psykisk hälsa i Vallentuna
– tillsammans vänder vi utvecklingen
Allt fler människor mår psykiskt dåligt – unga som gamla. Det handlar om skolstress, ensamhet, oro, depression eller allvarligare psykiatriska diagnoser. Liberalerna vill ta ett helhetsgrepp för att förbättra den psykiska hälsan i Vallentuna.
Skolan som skydd mot psykisk ohälsa
Skolan spelar en avgörande roll för barns framtid – och för deras psykiska hälsa. När elever klarar grundskolan ökar chanserna till ett bra liv. Därför måste de som halkar efter få stöd, och de som kan springa före få utmaningar.
Vi vill att skolan, socialtjänsten och Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) samarbetar när en elev inte längre går till skolan. Tidiga insatser är avgörande. Liberalerna i Vallentuna har redan stärkt elevhälsan, och vi vill fortsätta utöka resurserna och att fler speciallärare ska finnas med eleverna.
Läs mer om Liberalernas skolpolitik i Vallentuna.
Liberalerna ser med stor oro på vänsterstyrets neddragningar i Region Stockholm på BUP och första linjens psykiatri, kuratorer och psykologer på vårdcentralerna.
Kunskap räddar liv
Att prata om psykisk ohälsa och självmord är inte farligt – det är nödvändigt. Många unga behöver veta att de inte är ensamma. Därför vill vi att fler elever får undervisning i psykisk hälsa och självmordsprevention. Att våga fråga och lyssna kan rädda liv.
Stöd till äldre mot ensamhet
Ofrivillig ensamhet påverkar hälsan negativt. Därför vill vi att alla som fyllt 85 ska ha rätt att flytta till äldreboende om de vill. Vi vill även att Vallentuna bygger ett trygghetsboende med möjlighet till gemenskap, dagaktiviteter och personal på plats.
Alla äldre utan hemtjänst ska erbjudas ett hälsosamtal från kommunen. Samtalet kan avslöja behov av stöd, sällskap eller insatser inför framtiden. Det kan också upptäcka psykisk ohälsa eller ofrivillig ensamhet redan idag.
Läs om vår äldrepolitik i Vallentuna.
Väntjänst – en väg ur ensamheten
Tack vare Liberalerna har väntjänsten fått nytt liv i Vallentuna. Genom volontärer från seniorföreningar får äldre möjlighet till promenadsällskap eller fika – ett första steg till nya sammanhang. Väntjänsten är tillgänglig både via hemtjänsten och direktkontakt.
Träffpunkter i hela kommunen
Träffpunkterna i Vallentuna centrum, Karby och Kårsta erbjuder dagverksamhet och aktiviteter som bryter isolering. Besökarna blir fler – och aktiviteterna ökar. Nu vill vi även öppna en Träffpunkt i Bällstaberg – och på sikt även i Lindholmen.
Här kan du läsa om aktiviteterna på Träffpunkterna.
Frivilliga gör skillnad
Föreningslivet är en ovärderlig partner i arbetet för bättre psykisk hälsa. Frivilliga gör stora insatser genom studiecirklar, stödgrupper och väntjänst. Även anhöriga behöver stöd – många riskerar att själva bli isolerade av sitt ansvar. Liberalerna vill stötta både frivilliga och anhöriga.
FAQ – vanliga frågor om psykisk hälsa i Vallentuna
Vad gör Liberalerna i Vallentuna för psykisk hälsa?
Vi stärker elevhälsan, vi satsar på Träffpunkterna, startar Väntjänsten, ökar kontinuiteten i personal som arbetar i hemtjänst och äldreboenden och samarbetar med föreningslivet för att minska ensamhet och ohälsa.
Hur kan äldre bryta ofrivillig ensamhet?
Genom att höra av sig till väntjänsten, genom att besöka någon av kommunens Träffpunkter, antingen för att umgås eller för att delta i någon aktivitet, samt genom att delta i olika föreningars aktiviteter.
Vad är väntjänsten i Vallentuna?
En tjänst där volontärer besöker äldre för sällskap, samtal och gemenskap. Den drivs i samarbete med seniorföreningar.
Hur arbetar skolorna med psykisk hälsa?
Med stärkta elevhälsoteam, samarbete med socialtjänst och BUP samt utbildning om psykisk hälsa och självmordsprevention.